iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Президент и премиер единни в новогодишните си поздрави

Президент и премиер единни в новогодишните си поздрави

Първанов: Да се обединяваме, не да се озлобяваме, Борисов: Да си помагаме
 
Президент и премиер се обединиха в новогодишните си поздрави и пожелания в нощта на 31 декември 2009-та срещу 1 януари 2010-та година. И двамата призоваха хората в България към обединение. Държавният глава Георги Първанов с думите "да се обединяваме, не да се озлобяваме". А министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че трябва "да си помагаме".
 
Президентът Първанов акцентира в новогодишното си приветствие на това, че новата 2010-та няма да е по-лесна от 2009 година. Той изтъкна, че "ние, българите, често сме склонни да се озлобяваме", но не от това има нужда страната ни и всички нейни граждани в новата година. Не от противопоставяне, не от това да сме един срещу друг, а от повече търпение и взаимно разбиране имаме нужда, посочи държавният глава.
 
Двамата с министър-председателя Борисов се обединиха и по отношение на условията, които трябва да изпълнява България като член на европейското семейство. Към пожеланията "Да сме живи и здрави", премиерът Борисов прибави и "Да вървим по пътя на Европа и да си помагаме". А президентът Първанов изтъкна: "Ако искаме да бъдем добри европейци, равностоен и достоен член на европейската общност, то първият белег на европеизма е солидарността, съпричастността към сънародниците ни в беда; с онези, които плащат най-тежката цена за изхода от кризата. Имаме нужда от човечност в отношенията помежду си, в отношението на институциите и обществото към тези хора".
 
Георги Първанов обобщи в новогодишното си слово и най-важните, според него, отличителни черти на 2009-та година за България. Това е, от една страна, борбата с кризата, а, от друга, - промяната в политическото статукво в страната. "Сега повече от всякога трябва да осъзнаем, че успехите на България няма да дойдат даром, като късмет от новогодишната баница, а зависят от знаещите и можещите, от всички нас", каза президентът.
 
Министър-председателят Бойко Борисов лично отиде на площад "Александър Батенберг" в столицата в последните часовее на 2009-та година, за да се срещне със световно известния музикант Горан Брегович. Концертът на оркестъра за сватби и погребения изпълни централния площад до краен предел.
 
Премиерът определи Горан Брегович като скъп гост. През смях Борисов каза пред медиите, че Брегович му е споделил: „Кой може да пее, без да пие? Сигурно има такива, но аз не мога". „Така че - баш е истинска работата", отбеляза Борисов./"Всекиден"
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.