iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


През 2010г. с повече оптимизъм от миналата

През 2010г. с повече оптимизъм от миналата

Близо 40% от българското население са оптимистично настроени и се надяват, че новата 2010 г. ще бъде по-добра за България. Това сочат данните от последното за годината национално представително проучване на ББСС „Галъп интернешънъл" по поръчка на вестник „Класа".
 
Изминаващата вече година посрещнахме с преобладаващ песимизъм - дали породен от кризата или от други съображения, 44% от българите очакваха по-лоша 2009-а. Това беше и най-високото проявление на песимизъм за новата година от 2006 г. насам. Очакванията на българите за новата 2010 година са с около 4 процентни пункта по-оптимистични спрямо очакванията за 2009 г., които измерихме миналия декември.
 
Днес общественото мнение е раздвоено - делът на оптимистите на практика е равен на дела на песимистите. И разбираемо - от една страна, кризата продължава да влияе негативно на икономиката и пазара на труда, а анализаторите не дават категорични надежди за преодоляването й. От друга страна обаче, обществото възлага сериозни надежди на новото правителство да успее значително да подобри ситуацията в страната.
Очакванията за икономическата ситуация в страната в следващите дванадесет месеца са по-скоро песимистични. Въпреки това през декември отчитаме спад в песимизма с около 8 процентни пункта и доближаване на дела на оптимистите до една пета от населението.
 
Най-силен оптимизъм за новата година за България като цяло отчитаме сред най-младите (18-25-годишни), хората с висок материален статус. Оптимизмът е значително по-висок и сред българите, които живеят модерно - пътуват (в страната и чужбина), говорят чужди езици и всекидневно ползват интернет.
 
Негативните очаквания пък са споделени най-вече от хората над 55-годишна възраст, безработните и хората с материален статус под средния за страната. Над 60% от хората с леви политически убеждения са на мнение, че 2010 г. ще е по-лоша за България от настоящата година.
 
Съществува значителна взаимозависимост между прякото влияние на кризата върху българите и техните очаквания за следващите дванадесет месеца. Близо половината от работещите, в чиито местоработи е имало съкращения на персонал във връзка с кризата, са песимистично настроени към новата година. За сравнение - делът на песимистите сред работещите, в чиито фирми не е имало съкращение, е с близо 20 процентни пункта по-нисък, а оптимизмът е близо 50%./Класа
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.