iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обзор на есенния полусезон на "Миньор"

Босовете ма пернинчани постъпиха мъдро, като отхвърли оставката на Тони Велков, пише в-к Тема Спорт в обширен обзорен материал за ПФК "Миньор".
 
В Перник със сигурност ще запомнят този знаменателен за Миньор есенен полусезон на първенството 2009/2010 в "А" група. Отборът завърши на шесто място в класирането (с равни точки с Левски) с отлична изходна позиция да атакува места за Лига Европа. А след отиването на четвъртфинал за Купата на България перничани се точат и за трофея, чрез който могат също да "излязат зад граница".Миньор започна сезона с победа над Пирин като гост с 1:0. Знаменателно бе, че головата сметка за отбора откри сърбинът Горан Янкович. Именно той щеше да завърши като топреализатор на "чуковете" след първия дял на шампионата. Отборът, ръководен от Тони Велков, имаше равностойни вратари. Десет мача изигра опитният Ивайло Иванов, който преди десетина година пази на "Армията" за ЦСКА в дълга турнирна серия за Купата на УЕфА срещу Молде (мор), швейцарския Сервет (Женева) и испанския гранд Атлетико (Мадрид). Въобще - съвсем друга бира представляваха армейците" тогава в Европа. Но не под ръководството на племенника Пенев, а на легендарния му чичо. Но и това е друга тема.
 
Да се върнем към вратарското ядро на "Стадиона на мира" в Перник. Другият страж бе Иван Чворович, който при идването си от Черноморец все още търсеше себе си. Сега обаче започна като титуляр, игра пет мача преди контузията си, които бяха достатъчни да покажат, че е на висотата на оформилия се тандем с Иво Иванов. В защита стабилна игра показа юношата на "армейците" Адриян Олегов, ' който дори си позволи лукса да забие едно попадение. При това във важен мач срещу Черноморец - 2:0. Миньор премина в първоначалните кръгове през една загуба от Левски и отново уж потегли добре, за да дойдат четири поредни загуби от Черно море, Литекс, Славия и Локо (Сф).
 
Точно след мача със столичните "железничари" в Перник тонусът на отбора с претенции падна тотално. Публиката не издържа и започна да хули и да мята предмети по наставника Тони Велков. Той подаде тутакси оставка, но тя бе отхвърлена от босовете на отбора начело с Никифор Вангелов. Това бе в седмицата преди мача с ЦСКА на "Армията". Едва ли някой е очаквал какво ще направят перничани на този легендарен стадион в Борисовата градина. "Чуковете" взеха класическа победа с 3:0 и така си преляха кръв от "червените".
В следващите кръгове до края на есенния дял Миньор бе като възроден и постигна само победи плюс едно реми срещу Локо (Пд) на неутралния терен на стадиона в квартал "Надежда" - 3:3. На фона на сполучливата серия в заключителната третина на есенния полу-сезон точно този мач със "смърфовете" бе малко по-блед. Отборът не се раздаде докрай. Стигна се дотам Локо (Пд) да поведе с 3:1 и чак накрая "жълточерните" спасиха точката и поредицата без поражение. Тони Велков успя да се възползва по най-добрия начин от наличните си футболисти и да ги мотивира така, както той си знае. Бившият футболист и треньор в Локо (Сф) успява с памук да извади максимума от своите футболисти. Затова и те му се отплащат подобаващо, като му откриват изглед към Европа.
 
***АПОГЕЯТИзобщо няма спор кой мач да бъде изтъкнат като апогея на Миньор за есенния полусезон в "А" група. Това е класиката с 3:0, изиграна перфектно насред стадион "Българска армия". Точно "жълто-чер-ните" бяха катализатор за решението, което впоследствие взе наставникът на ЦСКА Любослав Пенев - да гони и преследва деветима от своите футболисти. Дали е бил прав или не - това ще се види през пролетния дял. Въпросът.е че Миньор направи показен мач в 10-ия кръг, което едва ли някой е очаквал. Също така тази победа в София възроди тима, който навакса след предните четири загуби и завърши полусезона като в холивудските филми с хепиенд.
 
***ОТЛИЧНИКЪТГоран ЯНКОВИЧДоста футболисти на перничани могат да претендират за отличници. И все пак сърбинът Горан Янкович заслужава най-много тази номинация. Момчето е на 24 години и отбеляза седем гола, всичките важни. Първият бе още в дебютния мач за перничани за сезона срещу Пирин. Другият дойде в загубения с 1:2 мач от Локо (Сф). За да се стигне до последните четири мача, когато Янкович се оказа без-пощаден и вкара цели пет попадения.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.