iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Честват 45 години от създаването на Дом на миньора в Перник - снимки

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

45 години от създаването на Профсъюзен дом на културата на миньорите и енергетиците ще бъде отбелязан днес в Перник. По този повод във фоайето на Държавен архив в града е подредена изложба, която ще бъде открита в 16.30 часа.
 
Експозицията е лаконичен фото поглед на забързан каданс върху мащабната по размери и мощната по въздействие дейност, реализирана в продължение на много години от несъществуващия вече културен институт, чийто приемник сега е Народно читалище "Миньор", коментираха организаторите. На фотосите са запазени спомени от чествания, концерти и щастливи мигове на творчество и възход за художествените състави, които и до днес разнасят славата на Перник. Безброй награди, отличия и признания от местен, републикански и международен характер бележат пътя на професионализъм, себеотдаване и творчески върхове, който работещите в Дома извървяха с ясното съзнание за историчност на делата си. За изминилите 45 години работещите в дома щатни и хоноровани служители са били над 60. Председателят на читалище „Миньор" Кирил Сергинов се опитва да събере за юбилея почти всички. На сегашните и бивши служители ще бъдат раздадени специални сертификати, като благодарност и реверанс за положения труд през годините.
 
 
Началото на миннното читалище е сложено още през 1903г. Наречено е „Елин Пелин" и негов продължител днес е едноименното народно читалище в Перник. Тогава минната управа подпомага културното средище на миньорите, отпускайки помещение и мебели за обзавеждането му. През 1905г. заради дразги между членовете на ръководството на минното читалище ръководството на Мината назначава комитет, който да се грижи за неговата уредба. Тогава е създадена добре уредена библиотека, която към края на 1940г. разполага с 20 000 тома литература. В читалищната зала през годината са били излагани за четене 150 списания, от които 107 български, 36 немски, 5 френски, 2 руски, както и 7 български и 2 чуждоезични ежедневници. Отделно Мината е издържала работнически театър и кино, за които е била построена сградата, където сега се помещава Регионалният исторически музей.
 
През 1964г. продължител на тези традиции става Профсъюзен дом на културата на миньорите и енергетиците ще бъде отбелязан днес в Перник. Сега негов приемник е регистрираното през 2005г. Народно читалище „Миньор". За четирите години дейност то е издало 5 книги и е инициатор на много нетрадиционни инициативи- фестивала „Разказвачи", Празника на скарата от Лесковац „Рощилиада", кароеке,. В момента под неговия покрив са 12 самодейни състави, които са донесли множество медали и награди от фестивали в страната и извън границите й. Сред тях са хор „Добри Христов", танцов ансамбъл „Перник", магическо шоу „Жиров" и балет „Елира", народен хор „Венче", народен оркестър, вокална група „Лира" и др.
 
 
Кирил Сергинов е сред номинираните в категория "Култура" на годишната класация "Личност и събитие на годината Перник 2009". Може да подкрепите председателят на читалище "Миньор" или да се запознает с другите кандидатури "ТУК".

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.