iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Тролейбусен транспорт" искат кмета да им купи дупнишки тролей

"Тролейбусен транспорт" искат кмета да им купи дупнишки тролей

Общинската фирма се надява местният парламент да й купи нова мотриса от дупнишки завод, пише в-к "Вяра".
 
„Тролейбусен транспорт" в Перник сложи край на проблемите с ЧЕЗ. Елиминиран е дълг от близо 900 000 лева, който влечеше дружеството към дъното. В началото на декември е подписан последният протокол за замяна на дълг срещу собственост, съобщи управителят Тодор Тодоров. Съгласно решение на ОбС на ЧЕЗ бяха предоставени безвъзмездно подземни захранващи кабели, собственост на „Тролейбусен транспорт". Така ЧЕЗ оттегли всички запори на сметки и финансови искове към пернишката фирма. На предприятието вече не се начислява и проблемната реактивна енергия. То отчита похарчения ток със собствени електромери и сметките за ток са паднали с 18 000 лева на месец.
 
Финансовите притеснения обаче си остават. Близо 2 милиона лева са натрупаните още от 2000 година задължения към НОИ. Ежемесечните вноски, които прави ръководството, отиват само за погасяване на лихвата, която всеки месец товари фирмата с по 100 000 лева отгоре. Преди време кметът Росица Янакиева лансира идеята за приватизация като единственото спасение на предприятието. Работници от фирмата обаче искат общината да бъде притежател на 51% от акциите, а останалите да бъдат закупени от инвеститор. Така ще има гаранция, че Перник ще запази екологичния си транспорт.
 
Междувременно от ръководството обмислят вариант за поетапно инвестиране в подмяната на износения автопарк на 30-годишните мотриси. Обновяването е наложително, за да бъде увеличен потокът от пътници, а оттам да скочат и приходите. Трети ден по улиците на Перник върви чисто нов тролей, произведен в дупнишкия авторемонтен завод. Мотрисата е експериментален модел, а от предприятието се надяват местният парламент да разреши закупуването й. Интересът на перничани към новия тролей е очевиден, убеди се и нашият екип. Първите дни носят добри отзиви, превозени са доста повече пътници, за разлика отпреди. Вчера нито един човек не остана на спирките да чака по-бърз превоз. Досега пътниците избягваха бавните и тромави тролеи, въпреки по-ниската цена от 60 ст. на билета. Заради безупречното отопление жена, която работи като ватман в София, прогнозира, че вместо да горят дръвца в печките си, бабите по цял ден ще се дундур-кат на топло в мотрисата.
 
„Водим разговори за закупуването на новата мотриса, затова е много важно да се чуе какви са отзивите сред обществеността. Ако показателите са добри, дружеството ще се ориентира към поетапно инвестиране в автопарка", каза Тодоров.
 
Георги Трунтич е шофьорът, който е зад волана на машината. „Перфектна е!", каза той и изрази надежда, че предприятието ще може да си позволи сделката. Трунтич сподели, че всички 100 работници в „Тролейбусен транспорт" работят със сърце и душа, за да може предприятието да дръпне и да стъпи на краката си.
 
„Чарът на Перник е в тролеите. Градът няма да бъде същият без мотрисите", твърди Георги. Всички в дружеството се надяват да не се бавят процедурите около готвената нова транспортна схема. Надеждите са на тролейбусния транспорт да бъде обърнато повече внимание, за да му се даде шанс да стъпи на краката си.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.