iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Млади социалисти: Брюксел взема решения в дискусия

Млади социалисти: Брюксел взема решения в дискусия

10 млади социалисти от Перник, сред които и представители младежки непровителствени организации, бяха включени в българска делегация, посетила Брюксел на 9 и 10 декември.
 
По покана на депутата в Европейския парламент Ивайло Калфин групата от общо 24 млади хора от страната на място се запозна с работата на институциите на Европейския съюз.
 
„Особено ни впечатли начинът, по който се прави политика в ЕС. Решенията се вземат чрез дискусия, без политически противопоставяния и борба на антагонистични възгледи", споделиха на пресконференция пред медиите в Перник част от младежите, пътували до Брюксел. По думите им България все още е далеч от европейския начин за правене на политика чрез консенсус.
 
Особено са впечатлени и от една от възможностите, които предоставя новия Лисабонски договор. Ако милион и половина граждани на ЕС съберат подписите си под определена инициатива, тя може да бъде внесена за разглеждане от Европейския парламент. Така европейските институции се отварят повече към гражданите, коментира Станислав Владимиров, председател на Младежкото обединение в БСП в Перник, който е бил един от участниците в делегацията.
 
Наред с лекциите, които младежите са имали възможност да чуят и видят в Отдела за презентации и семинари в ЕК, те са имали и интересни и полезни за тях срещи. Имали са разговори с българския евродепутат Ивайло Калфин и с най-младия член на ЕП Катарина Неведалова от Словакия. Посетили са Европейския младежки форум, където членуват над 100 организации от различни страни. Там с представители на дирекция „Младеж" от Главна дирекция „Образование и култра" в ЕК са дискутирали Стратегия за младежта в ЕС (2010-2018г.), чието приемане предстои. Получили са информация и за програмата "Младежта в действие", от която могат да се ползват и в страни, които не са членки на ЕС. Обсъдени са и възможностите за членство на МО в БСП в Европейския младежки форум.
 
Перничанишките млади социалисти заявиха, че за тях гостуването в Брюксел е важна крачка към съвместната им работа с неправителстевните младежки организации и институции, работещи с младите хора не само на национално, но и на европейско ниво.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.