iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От "Мапа дженгиз" нещат да плащат по равно за българи и турци

Преговорите за заплащането във фирмата строител на АМ „Люлин" „Мапа Дженгиз" са се провалили, съобщават от КНСБ за "Дарик".
 
В споразумение днес е трябвало да бъде разписан поетият ангажимент от страна на мениджърския екип на фирмата за осигуряване на равни условия на труд и заплащане за българските и чуждите граждани при наемане на работа, съобразно националното законодателство. От страна на КНСБ са били представени договорените минимални осигурителни доходи за икономическа дейност „Строителство на автомагистрали, пътища и самолетни писти" (от 29. 08. 2009 г.), но ръководството на „Мапа Дженгиз" е отказало да преговаря, твърдят в съобщението от синдиката.
 
Изплащането на заплатите за ноември този месец отново с разлика 2-3 пъти по-високи трудови възнаграждения за турските работници - за една и съща работа на едно и също работно място, при една и съща производителност - ще доведе до граждански протести, заявяват от КНСБ.
 
Оттам допълват, че днес регионалната им структура в Перник и основната синдикална организация на КНСБ във фирмата са се обърнали към директора на Националния институт за помирение и арбитраж с настояване за посредничество и към членовете на Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите в 41-то НС.
 
На 2 декември министрите на труда и социалната политика Тотю Младенов и на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев се срещнаха с мениджърския екип на фирмата и със синдикатите. На среща бе решено в рамките на две седмици да се постигне договаряне на заплащането на българските работници според квалификация, трудов опит и отговорности за съответната професия. Тази среща сложи край на започналата ден по-рано гладна стачка на трима работници във фирмата заради значително по-ниските възнаграждения на българските служители в сравнение с турските им колеги.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.