iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Община Перник да произвежда топлинна енергия от биогаз, обмислят експерти

Решават проблема със самозапалването на сметището, посредством инсталация за улавяне на сметищния газ.
 
Изграждане на инсталация за улавяне на сметищния газ на старото депо за твърди битови отпадъци в Перник е предвидена за изграждане през 2010 г., съобщи началникът на отдел „Екология" в общинската администрация Евгения Андреевска, цитирана от радио "Фокус"-Пирин.
 
Тя обясни, че процесът не е сложен, но реализирането му е наложително, заради няколкото замозапалвания в депото и опасността от евентуално обгазяване на най-близките квартали. Опростеният вариант предвижда само изгарянето тип "факел", без да се оползотворява енергията. Такава инсталация трябва да функционира и на новото регионално сметище, което ще приеме отпадъците на всичките 6 общини от областта - Перник Радомир, Трън, Ковачевци, Брезник и Земен и чието доизграждане предстои.
 
Инсталацията е заложена в новата Общинска програма за управление на отпадъците. Документът трябва да бъде приет на последното за тази година заседание на Общинския съвет. Предложенията на различни производители се отнасят до различни по мощности и начин на обработка инсталации. В зависимост от възможностите и интереса на инвеститорите може да се мисли за система за улавяне и събиране в по-големи баки на газа, който до се обработва допълнително в друг производствен цикъл. Това следва да се извърши също по определен проект при спазване на всички противопожарни строително-технически норми.
 
Друга възможност е използването на инсталация за оползотворяване на биогаз на място - като източник за топлинна енергия, за отопление или за създаване на помощно стопанство. Това също е предмет на инвестиционна инициатива.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.