iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Хронология на кървавата нарко-вендета в Перник

Над 30 перничани са изчезнали от 1991 г. насам и няма никакви данни за тях. Сред издирваните през годините са небезизвестните в подземния свят Румен Щангата, Цветан Антов, Наско Пашин и Красимир Стоянов-Мотореца...
 
Противоборството между два клана за разпределение на  територията в Перник продължава повече от 10 години, изпълнени с убийства и насилие. С убийството на Хайо и отслабването на неговата група при редица полицейски акции някои смятаха, че тази вендета е приключила. Уви, вчерашният опит за покушение показва, че тепърва ще очакваме още отмъщения и взаимни атаки между нарко-клановете заради неуредените им сметки. Ето и хронология на събитията през последните няколко години. Разстрелът на Кръвта, на Алфа, опитите за покушение над бащата на Арарски и ответните удари на хората им срещу Хайо, Мечана, а вчера и срещу Пупи, доказват, че черната хроника ще продължи да се развива:
 
12 ОКТОМВРИ 2005
Мъжът, от когото се страхуваше целият град, бе разстрелян показно на 12 октомври 2005 година от маскирани наемници. Местният наркобарон бе улучен с три куршума на най-оживеното място в града - пред Ирландския пъб. При стрелбата тогава бе ранен и сержантът от СДВР Николай Костов. През април 2005 г. Райко-Кръвта е задържан заради заплахи срещу полицай и оказван натиск върху близките на униформения. "Подвизите" на Райко не спират дотук. Заради него през юли 2005-а Военна прокуратура назначава проверка на областната дирекция. Ревизията е по жалби на три бременни перничанки, свидетелки на ареста на Райко и неговите авери в пернишкото кафене "Елит" след залавянето на дилърите му и заплахите над полицая. Една от многобройните версии около смъртта му тогава свързва Райко с убийството на шефа на ВАИ холдинг Георги Илиев като отмъщение за премахването на перничанина Васил Горчов- Кьоравия в началото на 2005-а пред хотел "Ален мак" в Благоевград.
 
22  СЕПТЕМВРИ 2007
Наркодилърът Румен Стефанов - Алф е прострелян в главата пред дискотека „Че Гевара" в  квартал „Мошино".Покушението е извършено малко преди полунощ в събота срещу неделя, когато той сприра лекия си автомобил пред дискотеката и тръгва към заведението. По първоначална информация срещу 31-годишния наркодилър е стреляно с малокалибрена пушка, предполага се, че е използван снайпер. Куршумът засяда над лявата вежда. Румен Стефанов наследява наркобоса Васил Арарски - Райко Кръвта след смъртта му. Стефанов е криминално проявен и има излежана в затвора присъда.
---
 
След пускането им от ареста през 2007 изчезват безследно Кръстьо Кръстев-Кръстето и Бойко Славчев - хора от групата на Алф, наследници на Кръвта. Говори се, че също са убити. За Кръстето има предположения, че още е жив. Димитър Гиздов от същата група изчезва няколко месеца по-късно. За него  слуховете отново са противоречиви. Според едни е зад граница след обира на инкасото в София, а според други и него го е застигнал куршумът. През Април 2009г., Пернишкият окръжен съд осъжда задочно и тримата за притежание, съхранение и разпространение на дрога, както и за организиране и участие в престъпна група.Присъдата обаче едва ли някога ще излежат, ако въобще са между живите.
---
 
Междувременно, на сцената се намесва ново лице - Станислав Ангелов "Сиси". Според криминалисти, Сиси е избил най-малко 15 души от края на 2005-а досега, за да оглави разпадащата се наркогрупа на Райко. За да докаже, че е безскрупулен, див и жесток, Сиси е започнал да убива с куршум в главата длъжниците си, подозират ченгета.Той е сред заподозрените за убийството на Хайо, а също така и в елиминирането на някои от своите хора, за да оглави престъпната група за наркотици и лихварство. В момента Сиси е в ареста, подсъдим по няколко дела, след серията масови убийства през 2009г. Той пледира за невменяемост.
---
 
11 ФЕВРУАРИ 2008
Четирима маскирани стрелят по Васил Станков - баща на убития наркобос Васил Арарски, известен като Райко Кръвта.Станков, който винаги държал на седалката до себе си в колата зареден пистолет, отговаря на стрелбата и се предполага, че един от нападателите също е уцелен. Бащата на Райко пътува с "Ауди" от трънското село Лялинци към Перник по променен маршрут през град Батановци, след като през август 2006 г. срещу него бе стреляно в района на село Мещица. Предполага се, че килърите го следят дълго време, а стрелба е открита от застигнала го кола. Девет куршума се забиват в автомобила на жертвата, само един го уцелва във врата. Куршумът е влиза отляво и е излиза отдясно без да засегне гръбначния стълб. Наранени са гласните му струни. Запознати с нарковойната, твърдят че Станков наследява и доразвива бизнеса с дрога на сина си, след убийството на Алф. Двата опита за убийството му вероятно са свързани с преразпределение на пазара с дрога. Официално Станков се занимава с търговия на алкохол и цигари, като се е отказал от златарския си занаят. На негово име има регистрирани две фирми.
 
ОТГОВОРЪТ:
 
19 ФЕВРУАРИ 2008
28-годишният известен бандит и най-вече наркопласьор Николай Христов - Хайо е застрелян в Перник с девет куршума, два от тях смъртоносни. Разстрелът става около 19.45 часа във вторник, когато Хайо е спира с шкодата си в центъра на града пред хотел "Струма", за да разговаря с трима свои познати. След това се качва в колата си и потегля, когато го застига стрелбата от движещ се автомобил "Форд". Христов умира на място, но шкодата изминава около 40 метра и се е сприра в крайпътна озеленена площ пред х-л "Струма".Малко по-късно полицията открива форда, опожарен в областта "Кървавото" на изхода на Перник към гр. Радомир.Относно разчистването на сметки в Перник и убийството на Николай Христов-Хайо комисар Шереметев коментира, че това продължава повече от десетилетие и  че в Перник става въпрос за "противоборството на два клана", нещо ясно на обикновения перничанин от дълго време...
 
22 ЮЛИ 2008
Поредният пернишки бандит е прострелян и оцелява като по чудо. Мишената е 29-годишният Венцислав Димитров, с прякор Мечан - известен касоразбивач, замесен във фирмени и банкови обири - човек от групата на Хайо, Пупи и Маката. Инцидентът става във вторник пред едно от най-посещаваните заведения в Перник - неговото собствено кафене "Лого".Димитров се качва в автомобила си, когато срещу него е открита стрелба. Куршумите пробиват предното стъкло на колата и го улучват в раменете. По непотвърдена информация по Мечан е стреляно 8 пъти, но са го застигнали три куршума. Той е закаран е в отделение "Реанимация" на ВМА без опасност за живота. Венцислав Димитров е известен на полицията с разпространение на дрога, изнудвания, касоразбивания, кражби на автомобили.
 
11  ДЕКЕМВРИ 2009
Прострелян е криминално-проявеният Петър Крумов-Пупи. Инцидентът става около 21.00 часа пред кафене „Оазис" в кв. „Мошино". Според свидетели мъжът говори по телефона, когато е бил прострелян. Прострелян e в бузата и е откаран от хора, които са били в кафето с личната му кола в болница. Крумов се измъква без опасност за живота с невероятен късмет, така както го прави неговият авер Мечан преди повече от година. А изстрелите идват от една и съща посока - конкурентната нарко-група.
 
TO BE CONTINUED...

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.