iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Православни храмове в пернишко получават пари от правителството за ремонти

Православни храмове в пернишко получават пари от правителството за ремонти

Три православни храма в пернишко ще получат по 10 хил. лева от правителството за неотложни ремонтно-възстановителни работи, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Това са църквите „Св. Георги" в село Студена, община Перник, „Възнесение Господне" в Старо село, община Радомир и „Св. 40 мъченици" в село Лева река, Община Трън.
 
Общо 200 хил. лева отпуска правителството две седмици преди Коледа за спешни ремонти на 30 православни, католически и мюсюлмански храмове в страната. Средствата са в рамките на държавната субсидия за вероизповеданията за ноември т.г. и се осигуряват чрез дирекция „Вероизповедания" към Министерския съвет. С тях ще бъдат извършени неотложни ремонти на православни храмове в осем епархии в страната, две католически църкви и две джамии.
Смята се, че храмът "Св. вмчк. Георгий Победоносец" в село Студена е от 15 век. Намира са не хълм в местността „Дабо". Църквата е съградена от ломен камък с хоросанова спойка и е покрита с полуцилиндричен каменен свод. Има белези, че е била разрушена през късното средновековие и преизградена, като през Възраждането - около 1865 г., е разширена на запад. Има разкрити два пласта стенописи, като горният слой е сравнително добрe запазен. Авторът на фреските остава анонимен, но затова пък те са едни от най-добрите образци на иконописната школа в западните български земи.
 
Храмът „Вознесение Господне" (Свети Спас) в Старо село също е датиран от около 15 век. Смята се, че е бил разрушен и е възстановен през 1859г. Изписан е през 1869г. от самоковските художници Никола Образописов, Христаки Зограф и дупничанина Димитър Христов. Иконите са главно на български светии - св. Крал Тривелий (кан Тервел), св.св. Кирил и Методий, св. Иван Рилски, св. Цар Давид - българин, св. Симеон Самоковски, св. Георги Софийски, св. мчк. Константин Софийски, св. Теофилакт патриарх Търновски и др.
 
Църквата на манастира "Св. 40 мъченици" в трънското село Лева река е полуразрушена, а от манастирския комплекс не е останало почти нищо. Според проф. д-р Димитрина Митова-Джонова в този храм образите на българските просветители Кирил и Методий за първи път са изписани като светии и по канонични и стилови белези датират от ХVI-ХVII век.
 
През последните години в Пернишко бяха възстановени и съградени много християнски храмове като Господни домове за обща молитва, но броят на оставените в разруха църкви си остава голям. Трите храма, които сега ще получат средства за ремонт не е случаен. През това лято те бяха посещавани от министъра без портфейл Божидар Димитров, в чиито отговорности е и Дирекцията „Вероизповедания" към Министерски съвет. Вероятно тъкмо неговото застъпничество е изиграло роля за избора им.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.