iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Калищенските баби звучат в националния ефир

Калищенските баби звучат в националния ефир

Меракът и талантът на певиците държи жив автентичния фолклор повече от 50 години
Калищенските баби звучат в националния ефирГрупата за автентичен фолклор от ковачевското село Калище ще се представи този месец в неделното предаване на Юлия Цанкова по Българското национално радио "По нашенски". Сред ангажиментите на жените е и започналата подготовка за поредното участие във фолклорния събор в Копривщица. За всеки фестивал избираме песни, които са останали по-малко популярни през годините, казаха жените, но при представянията хората ни изкарват на бис с настояването да изпълним популярни и награждавани наши песни, похвалиха се Калищенските баби. Сред малко познатите за хората от Пернишко факти, свързан с формацията, е и този, че музикалното въведение, с което стартира предаването "По нашенски" по БНР, съдържа и част от песен на Калищенските баби. В музикалната шапка, нашенки извиват глас с песента "Има нема".Калищенските баби звучат в националния ефирГрупата на Калищенските баби е създадена през 1957 година. Основателки на селската формация са Василка Дирекова и Тодорка Кючукова, които вече са покойнички. На седенки и сбирки в селото, те популяризирали не само изявите на певческата дарба сред другите жени, но и обичта към местния фолклор, намерил израз и в събирането и съхраняването на народното богатство. В групата, чиято бройка през годините се запазва от около 6-7 жени, две от изпълнителките са така наречените надигачки, които държат първи глас и се провикват по време на изпълнението. Другите, които изпълняват втория глас са популярни като слагачки. В настоящия състав, певческата група от ковачевското село Калище е от около 30 години.
 
Гласовете на жените са запаметени в два диска с над 30 песни, в творческия архив имат и издадена аудио касета. Сред чуждестранните им гастроли най-скорошният им е във Франция, където са изнесли концерт, били са и в Полша и Чехия. Формацията е редовен участник във фолклорните събори в страната. От Копривщица имат 6 златни медали за групата, множество са златните им отличия за индивидуални изпълнения. Сред гордостите на жените е сформираната детска група, която да наследи повческия фолклор. На този етап в нея има три местни деца, които имат участия във фестивала "Слънце иде" в село Дрен и призови отличия.
 
От създаването на групата, песните се вписват в тетрадки, за да останат за поколенията, да не се забравят и да не се преиначават, споределиха още жените. Повечето от песните са от Радомирския и Ковачевския край. Групата има опит и в изпълнението на обработените народни песни, но страстта им си остават автентичните и неподправени нито от хората, нито от времето мелодии и думи. В архива имаме записан и хумор, популярен и изпълняван от местните хора. Баба Василка беше като извор за фолклор, светла й памет, припомнят си калищенските славеи. Възрастната жена почина през януари тази година на 92 години, но до последно беше живецът на групата. В нейния дом се събирахме да пеем, правеше качамак за сбирките ни, а на масата й винаги имаше ваза със свежи цветя, припомниха си жените. Като отидехме при баба Василка, често ни посрещаше с това за коя песен се е сетила будувайки през нощта и започвахме да я възстановяваме. Беше наистина извор. Иначе събирането на стари песни вече е трудно. Почти всички са описани, смятат жените.
 
Малцина подкрепят таланта и амбицията на изпълнителките от село Калище. Сред тях е кметът Венцислав Тодоров, който им осигурява финансирането за пътуванията из страната. За гастрола във Франция са им закупени нови цървули, носиите са от собствените им ракли.
 
За жалост, мнозина идват да ни чуят, пеем им песните, записват ги, а после ги представят в своите репертоари, ожалиха се певиците. Сред проявилите интерес е и американка, която след време е представила групата си в наше телевизионно шоу, като три от изпълнените песни са на бабите от Калище. За благодарност към хората, съхраняващи народното ни богатство, остава в такива случаи само това, че песните продължават да живеят./Градски

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.