iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Какво скриха от губернатора в "Бесттехника ТМ-Радомир"?

Забавени заплати за 2-3 хиляди лева принуждават работниците във фирма "Бесттехника ТМ-Радомир" да напускат и да си търсят правата в съда. Те имат опасения, че не са превеждани редовно и социалните им осигуровки. На оставащите на работа се казва, че ще им се издължат като има поръчки, но не по-рано от лятото на идната година. Това е гледната точка на работници в радомирската фирма, които вече са я напуснали, но още са притеснени дали някога ще получат дължимото им.
 
Тази истина е спестена от областния управител на Перник Иво Петров, който в началото на седмицата посети предприятието. От официалното прессъобщиние се разбира, че разгледал производствените мощности и с ръководството си говорили за антикризистната програма за 2010г. Поискали му съдействие за решаване на проблеми, но не се уточнява какви.
 
Вероятно работниците, които е заварил в халетата, не са посмели да го занимават с неволите си, затова пък са ходили в местния офис на партия ГЕРБ. Търсят и журналисти и се надяват на помощ. Хората разказват, че от месец март възнагражденията се бавят, на част от персонала са давани периодично дребни суми от порядъка на 50-60 лева, за другите  се чакали по-добри времена. Принуждават ни да напускаме, се оплакаха в редакцията на „Градски вестник" машиностроители. Преди това хората търсили съдействие и в Инспекцията по труда. Ходили са и в офиса на партия ГЕРБ.
 
За да вържат "празните" месеци много от тях вече са изразходвали авансово пари под формата на отворен кредит в размер на 1000 лева и 400 лева овърдрафт. Постъпления обаче нямало и сега от банката им изпращали писма за трупащи се лихви. Живеем на вересия. Дрънчим от семействата и родителите си по 2-3 лева, да не ходим съвсем без стотинки, се жалват работниците. Всеки ден имало по някой напуснал. Освобождавали ги веднага по взаимно съгласие -  по чл. 327 т.2 от КТ - за неиздължени заплати.
 
Заминали си и дошлите чрез израелска посредническа фирма през май тайландци.
 
Пред журналисти председателят на УС във фирмата Максим Клейтман признава, че има забавяне на заплатите, защото е криза. Той обаче  твърди,  че е пресилено да се говори за неизплатени от 9 месеца заплати.  Тайландците пък си отишли не защото били гладни, а защото се оказало, че нямат очакваната квалификация. Българските им колеги обаче разказват, че си тръгнали защото не им плащали и буквално гладували.
 
Градски вестник припомня историята около наемането на тайландците. Пролетта, когато чужденците пристигнаха, членът на УС Емил Райчев обясни, че  са наети заради добрия им опит в машиностроенето. Освен това бързо се адаптирали към чуждия език, климатичните условия и средата. "Многократно пускахме обяви в пресата, в Бюрото по труда и в различни агенции, които осигуряват заетост, че набираме специалисти. Никой обаче не прояви интерес. За толкова години не успяхме да вкараме млади хора в завода. След началото на кризата, когато масово българи започнаха да се връщат от Испания, се свързахме с наши гастарбайтери. Те също не пожелаха да започнат работа при нас. Младите искат бързи и лесни пари. За да станеш например професионален заварчик, трябва да работиш упорито няколко години. Да не говорим за машинните работници. След като изчерпахме всички възможности за наемане на български квалифициран екип, решихме да назначим чужденци", твърдеше тогава Райчев.
 
Хората, които се водят на работа, но реално не получават редовно пари питат, защо хем има глад за работници, хем не се полагат усилия да се задържат и малкото уж български кадри. Напусналите работници  се регистрират в Бюрото по труда. Завеждат дела и не са сугурни в бъдещето си. Ощетените работници ще искат среща и с областния управител, за да му разкажат това, което във фирмата, когато той е бил там  не са му обяснили.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.