iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Продават Гладно поле за $ 5 млн.

Продават Гладно поле за $ 5 млн.

Обява за продажбата на мина за кафяви въглища в България срещу 5 млн. долара са открили в приложение на "Файненшъл таймс" от „Труд". Името на мината не е посочено, но в съобщението са направени редица уточнения. Според публикуваните параметри доказаните запаси от въглища там са 1,5 млн. тона с калоричност между 3800 и 5500 ккал/кг, с пепелно съдържание между 15 и 30%, и влага между 9 и 12%. Концесията била получена през 2005 г. В момента годишният добив бил между 25 и 35 хил. тона. В мината работели 55 души, като използвали открит способ за изкопаване.
 
От „Труд са направили проверка в регистъра на икономическото министерство, който показал, че само една мина отговаря на описанието. Това е участък "Гладно поле А" от Пернишкия въглищен басейн с концесионер "Рекоул" АД с белгийски собственици.
 
Откритият рудник „Гладно поле" на българо-белгийското дружество „Рекоул" официално започна работа през април 2007г. Участъкът се намира в непосредствена близост до кв. „Рудничар" в Перник. Съдружник в дружеството е и бившият директор на Мини Перник Алекси Алексиев. Белгийските концесионери са мажоритарни собственици на "Рекоул". Инвестицията възлизаше на над 350 000 евро. На откриването беше и тогавашният белгийски посланик в България. Основен пазар за добитите въглища беше ТЕЦ „Бобов дол". По изявления на изпълнителния директор Филип Уотле от началото на тази година затрудненията на пазара за въглища се компенсираха с търсене на износ в чужбина.
Снимките са от откриването на рудника през април 2007г.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.