iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Днес е св.Анна. Честито на имениците!

Днес е св.Анна. Честито на имениците! 12_1386572775

Днес е църковният празник зачатие на Света и праведна Анна. Като майка на Богородица Св. Анна закриля брака, семейството, девствеността, бременните жени и вдовиците. Този празник е известен още като Зимна Св. Ана или Анино зачатие.
Праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца. Желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени и всеотдайни, че най-накрая той се смилил над тях и изпълнил молбата им. Един ден, докато Анна работела в градината, при нея се явил ангел и казал: "Анно, ще родиш дъщеря и ще я наречеш Мария!". 
След девет месеца - на 8 септември - семейството било ощастливено с момиченце, бъдещата майка на Иисус.
Църквата почита света Анна няколко пъти в годината:• на 8 и 9 септември, когато празнуваме Рождеството на Пресвета Богородица и възпоминаваме Нейните родители - св. св. Иоаким и Анна,• на 9 декември, днес, когато празнуваме Зачатието на Пресвета Богородица от св. Анна• на 25 юли - денят на успението (смъртта) й.
 
Тропар, глас 4Днес оковите на безчадието се развързват, защото Бог, като чу Иоаким и Анна, повече от надеждата, явно им обеща да се роди Отроковицата, от която се роди Сам Неописаният, Който, станал Човек, повели на ангелите да й викат: радвай се, благодатна, Господ е с тебе.
Анна е латинска форма на староеврейското Hannah "благоразположение, милост", името се обяснява и с цяло изречение - "Бог благослови ме със син!".
Днес празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка. Да им се свети и слави името!

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.