iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Здравеопазването в хаос - и специалистите объркани

Здравеопазването в хаос  - и  специалистите объркани

В момента положението в здравеопазването е такова, че и специалист трудно се ориентира в това, което се очертава. Преди да видим нещо написано черно на бяло, е много трудно да коментираме, каквото и да било, каза д-р Боян Богданов, управител на пернишкия Профилакториум по повод разривът между лекарския съюз и здравното министерство. В политическия съвет на НДСВ, за чийто член беше избран на послдения конгрес на царската партия, той е натоварен да отговаря за здравеопазването. Според него за сега няма никаква яснота за случващото се, защото сигналите, които излъчват от една страна от министерството и от друга - от парламентарната комисия по здравеопазване, са доста различни помежду си. Д-р Богданов смята, че твърде много въпроси в сферата на здравеопазването остават без отговор. Няма ясна стратегия за прокламирания териториален принцип за деление на болниците. Никак не е ясно какво ще се случи с специализираните болници, посочи медикът. По думите му тази неяснота обяснява поведението на лекарския съюз.
 
Както е известно, Българският лекарски съюз (БЛС) отказа да участва в провежданата реформа в системата на здравеопазването и оттегли доверието си от здравния министър Божидар Нанев и неговия заместник Валери Митрев. БЛС извади и своите представители от преговорите за подписване на Национален рамков договор за 2010 година.Председателят на съюза д-р Цветан Райчинов обясни, че снемането на доверието не означава искане за оставки на министъра и неговия заместник, а те сами да решат дали могат да останат на тези постове.
 
Към цялата неяснота в перспективите се прибавя и информацията, че много здравни заведения са получили само 60 на сто от сумите, които касата им дължи за свършена работа през октомври. С тези средства са разплатени консуматилви, внесени са осигуровките и не са останали пари за пълните заплати на лекарите.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.