iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Резидент се стяга за президент

Резидент се стяга за президент

"Готов съм да се кандидатирам за президент в името на доброто на България.", заяви пред журналисти в Перник бившият шеф на Националната служба за разузнаване ген. Бриго Аспарухов.
 
Идеята не е нова. През пролетта местните социалисти го бяха номинирали за евродепутат. Тогава той си направи отвод, но лансира идеята да се утвърди традицията президентът на Републиката да е от Перник. Може би малцина са запомнили думите му пред пернишките социалисти, затова самокандидатирането му за поста на държавния глава прозвуча като изненада. А защо не - след като втори мандат България има за президент сътрудник на Държавна сигурност, какво пречи да го смени резидент, още повече човек, свързан с Перник. Никой не си е избрал в кой блок да се роди, коментира по този повод Бриго Аспарухов.
 
Изненада беше по-скоро поканата за кафе и раздумка, отправена от генерала към журналистите в Перник. Това предизвика сериозно любопитсво, особено сред местните социалисти, вероятно подозиращи че може да произлезе интересна новина.
 
Генералът подхвърли няколко интересни тези, които могат да предизвикат размисъл, особено за привържениците на лявата идея. Той каза, че би трябвало най-късно през пролетта догодина да има конгрес на БСП, който да приеме оставката на Сергей Станишев и да избере лидер на левицата, а не просто председател на БСП. По думите му при сегашното управление има голям мегдан за създаване на нов ляв проект и на мегдана има място за Георги Първанов, като в това няма нищо по-логично. Освен това Бриго Аспарухов лансира Татяна Дончева да предизвика дебат кой да бъде лидер на БСП и каква да бъде реформата в социалистическата партия, за да бъде тя истинска алтернатива на ГЕРБ.
 
Кандидатът за стола на Първанов сподели, че ни си го представя в пасивна позиция да оглавява своя фондация, да пътува насам-натам, да чете безлични лекции, за които никой няма да знае и да пише исторически книги. Вижда го в активната роля на политик, което е негово задължение, а и необходимост за българите. Опитът, който е натрупал Първанов и почти безгрешното му политическо поведение му дават достатъчно предимство, но му е нужна концентрирана цел, а не ново ляво изобщо, смята Бриго Аспарухов. Ще подкрепя с две ръце Георги Първанов ако изяви желание да оглави БСП, заяви генералът. Според него ако в БСП не настъпят смели и отговорни реформи и не се избере ново ръководство, социалистическата партия рискува да стане формация в камерен състав, защото няма кой да запали искрата. Той се съмнява силно, че Сергей Станишев ще може да възстанови мощта и силата на БСП, затова посъветва Първанов да формулира ясно целите си, за да намери по-силна подкрепа. Посъветва го и да не се заблуждава по отношение на Станишев, въпреки че като негова рожба имал основание да го защитава.
 
Бриго Аспарухов обаче е категоричен, че след катастрофалната загуба на парламентарните избори Станишев е длъжен да подаде оставка, както това е сторил Царя и както го правят всички отговорни политици по света. Станахме свидетели на политически инат на Станишев на всяка цена да се остане начело на партията и да не се даде път на една реформа, която трябва да стане оздравителна за БСП и за цялата левица, заяви той. Според него ново ръководство на БСП трябва да предложи незабавни реформи. В момента низовите организации са пасивни, изпълняват някакви указания с голяма досада, водят се странни дебати и няма никаква политика и никаква активност.
 
Затова той тика напред Татяна Дончева, която според него е най-подходяща да провокира активен дебат за различни мнения и в тях да се намери истината. Обявена за "Поразяващата уста" на БСП, жена с гъвкав и услужлив ум, с богат политически опит, тя може да предизвиква остри, нелицеприятни и конструктивни дебати в политическото пространство, наречено социалистическа партия и ляво движение. "Удрят я, шамаросват я, но тя върви напред. Тя е Бойко Борисов, но в женски дрехи", бяха думите на генерала.
 
Оценката му за Георги Кадиев е, че е прекрасен човек, но направи фатална политическа грешка да стане част от тези, които остро критикуваше, като прие да бъде член на Изпълнителното бюро, вместо да откаже.
 
За Костадин Паскалев пък каза, че от детството си мечтаел да стане лидер на БСП.
 
Търсим лидера си като Диоген, както търси човека, каза генералът разузнавач и преди да се снима с журналистите обясни колко прекрасни са перничани, особено жените сред тях, а ако го изберат е готов да стане президент.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.