iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Австрийци намериха повече ред в пернишки завод, отколкото в своите

Австрийци намериха повече ред в пернишки завод, отколкото в своите

Пилотна проверка по "Туининг" проект извършиха експерти от Регионалната инспекция по околна среда и водите в Перник. В състава на комисията бяха включени и специалисти от Австрия и Ирландия.
 
Проверката е част от програмата за контрола на големите аварии с опасни вещества като азот и кислород. Експертите са посетили Завода за разделяне на въздух с оператор ЕР Ликид България, намиращ се в индустриалната зона на квартал Изток. Предприятието произвежда и складира течен азот, кислород и аргон, съобщи за КТ Кракра Жана Григорова, главен експерт от местната структура на РИОСВ. Сред целите на пилотната проверка са: да се осигури обучение по проверки на Севезо инсталации и да се проиграят изработените чек листове за проверката. В състава на комисията са били включени представители на Министерството на околната среда и водите, на здравеопазването, на Гражданска защита, Пожарна безопасност и защита на населението; Държавната агенция по метрология и технически надзор; на областната и общинската администрация.
 
Участие са взели и инспектори от Австрия и Ирландия, които работят съвместно с експерти от Министерството на околната среда и водите по Туининг проекта „Прилагане и налагане на Директива относно контрола на големи аварии с опасни вещества". Чуждестранните специалисти са останали доволни от видяното и дали висока оценка на организацията на дейност на пернишкото предприятие. Според австрийския представител в българската фирма е създаден по-добър ред, отколкото във подобна, работеща в собствената му страна.
 
Проверяващите нямат забележки към техническата част на предприятието. Изготвен е констативен протокол, в който са дадени пет предписания, касаещи единствено документацията. Визирани са конкретни срокове за изпълнението им. Предстои да бъде изготвен доклад, който ще бъде изпратен в министерството на околната среда и водите.
 
Заводът за разделяне на въздух в Перник е сред фирмите, класифицирани като предприятия с нисък рисков потенциал. Съгласно Закона в тях веднъж годишно се правят проверки за безопасна експлоатация на съоръженията. Контролът се осъществява по предварително утвърден график от Министъра на околната среда и водите. Графикът съдържа и поименен списък на проверяващите. На територията на областта функционират четири такива предприятия. Следващата година проверките в тях ще започнат от месец април. Предстои издаването на Разрешителни на още две предприятия - „Мини Открит въгледобив" и Завода за производство на биодизел в Брезник.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.