iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Банкери обясняват с проста аритметика защо не може да паднат лихвите по кредитите

Банкери обясняват с проста аритметика защо не може да паднат лихвите по кредитите

Лихвеният процент върху заемите и на фирмите, и на гражданите няма как да намалее, обясняват банкери с проста аритметика. Пожелал анонимност заради вътрешните правила на своята банка, шеф на финансов клон коментира положението с банкирането преди традиционната почерпка на вчерашният празник, посветен на св. Николай архиепископ Мирликийски, Чудотворец, покровител и на банкерите.
В резултат на тръгналата от САЩ финансова криза кредитирането у нас изживява стагнация. Чуждестранните банки-майки с клонове у нас са дръпнали свежия паричен ресурс към централите и това се отразява на възможностите за отпускане на заеми, както и на невъзможността лихвите по кредитите да намаляват.
 
Българските вложители може да са спокойни за своите авоари, защото те са защитени и клоновете на чуждите банки у нас оперират тъкмо с тях, успокоява банкерът като пояснява, че самите банки са заинтересовани да пазят финансите на своите клиенти. Това е една от причините и за увеличаването на лихвите по депозитите - за да се привличат вложители и банките да имат допълнителен свеж ресурс.
 
Независимо от твърденията в медиите, че депозитите се увеличават, такава тенденция все още няма, обясняват от банките. Фирмите са в състояние на силно затруднение. Повечето от тях са в невъзможност да получат вземанията си особено от държавата и от държавните предприятия. След всяко постъпление на средства веднага се прави преразпределение - плащат се данъци и заплати. По сметките на корпоративните клиенти не се задържат пари и защото има задължения по веригата. Много малко са фирмите, които съществуват и се разплащат нормално. .
 
Подобно е положението и при физическите лица. Заради кризата хората харчат от готовите пари, а не внасят нови депозити. Почти всяко домакинство има някакъв кредит или нещо изплаща. Несериозно е да се говори обаче, че има възможност лихвите по кредитите да намалеят.
 
За да помогне държавата тя трябва да налее свежи пари в банковата система. Но да се говори за депозиране на валутния резерв в банки е крайно несериозно. Няма по-лесно от това да ти предоставят за управление сериозен финансов ресурс и да се фалираш, казва колкото на шега, толкова и сериозно банковият шеф.
 
Аритметиката с лихвите е проста. Няма как за заемите лихвата да е по-ниска от тази за депозитите. Ако ти дава банката 8% върху твоите пари, които върти в оборот, тя иска да изкара печалба от тях и затова лихвата по заема е поне с 4 на сто по-висока. Така че колкото по-високи са лихвите по депозитите, толкова по-високи ще са и лихвите за заемите.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.