iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Селски кметове протестират срещу задължителна еко такса за ток

Селски кметове протестират срещу задължителна еко такса за ток

Кметовете на селата в пернишко протестират срещу задължителната добавка за зелена енергия в цената на тока. Месечните сметки за уличното осветление в малките населени места рипнали значително.
 
На всеки трафопост по селата била начислена зелена добавка от по 50 лева. В Ярджиловци например за осем такива, месечната сметка за уличното осветление е скочила с 400 лева.
 
Парите, които имаме в бюджетите за светлина, ще отидат само за тази такса, разбунтуваха се селските управниците на среща с ръководството на общината. При нас няма ветрогенератори, защо събират тия пари?, коментираха те. Според кметовете таксата е наложена несправедливо, защото в района няма централи, които да добиват електричество от възобновяеми източници и те са принудени да плащат за услуга, която не ползват.
 
Кметовете решиха да напишат протестно декларация до чешкия електроразпределител и да потърсят помощ от премиера Байко Борисов.
Възможно е да става дума за надписване на сметките, затова гневът на селските управници е насочен срещу ЧЕЗ.
 
Добавката за зелена енергия се заплаща от всички потребители, присъединени към електроразпределителните мрежи на ниско и средно напрежение. Тя фигурира и във фактурите за ток на всяко домакинство.
 
Зелената добавка към тока беше въведена от 1 юли 2009г. с решение Ц -023 от 23.06.2009г.на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
 
Стойността й е 0,00212лв/кВтч без акциз и ДДС или 2.12 лв. за мВтч.
 
Добавката за инвестициите в зелена енергия към цената за пренос на НЕК беше въведена защото ЕРП-тата изкупуват тока от вятърни и соларни паркове на цени, които са по-високи от тези на НЕК и с нея електрическата компания ще им покрива разликата.
 
Още преди въвеждането й, срещу мярката възропта мажоритарният собственик на металургичната фирма "Радомир Метал Индъстрийз" Пламен Бонев. Тогава той обясни, че това не е никаква антикризистна мярка, защото ще удари здраво в сметките за ел. енергия останалите да работят малко индустриални предприятия. Както се вижда тя се отразява и на хазната на малкото село.  А домакинствата не са я усетили, защото  сметките им за ток са се увеличили с по лев-два.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.