iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кмете, къде ни е пътят?, питат люлинци

Фирма, близка до В. Божков-Черепа и братя Галеви, спечелила търга, проведен от община Перник.
 
Само след няколко дни изтича едногодишният срок  за изпълнение на проекта за рехабилитация и реконструкция на пътя Дивотино - Люлин - Голямо Бучино.  Това беше и първият голям проект по оперативна програма "Регионално развитие", който община Перник спечели. През март месец тази година беше направена първата копка на пътя, в която участие взе и бившият Министър на регионалното развитие - Асен Гагаузов. Това беше и последното нещо, което се случи по ремонта на трасето. От тогава насам няма нито рехабилитация, нито реконструкция.
 
Наши читатели ни потърсиха, с молба ситуацията около проекта да бъде изяснена. Проектът на стойност 4 266 094 лв., финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие", е от стратегическо значение за северозападния район на община Перник, тъй като гарантира удобна и бърза връзка със столицата, а сега е на лице реалната възможност община Перник да загуби тези 4 милиона лева.
 
След спечелването на проекта, община Перник обявява обществена поръчка за намиране на фирма изпълнител и от тук почват проблемите. Поръчката включва земни работи, пътни работи, отводнителни съоръжения, хоризонтална и вертикална маркировка. Сред изискванията е  реализираният оборот от извършени строително-ремонтни дейности на фирмите-кандидати за 2005, 2006 и 2007 г., да е не по-малък от 20 млн. лв. Критерий за оценка е икономически най-изгодна оферта при показатели, посочени в документацията.
 
Търгът печели кюстендилската фирма "Гранит 97". Преди около две години фирмата сменя собствениците си. Тогава в управителното тяло попадат Васил Божков-Черепа и небезизвестните Пламен Галев и Ангел Христов. По-късно в съда бе регистрирана смяна на управителния съвет, но запознати твърдят, че тримата все още са собственици на капитала на дружеството.
 
Останалите фирми - участници в конкурса обаче обжалват и Пернишкият съд отменя обществената поръчка поради нарушения в провеждането й и избора на победител. Така "Гранит 97" излиза от играта, а съдът определя да бъде проведена нова процедура за избор на фирма-изпълнител.
 
Докато тече процедурата, крайният срок за реализация на дейностите по проекта изтича и парите вероятно ще бъдат загубени. Така люлинци ще си останат само с първата копка и гръмките думи на Росица Янакиева от преди година при откриването на обекта, че: "Пътят ще даде повече възможности на жителите за икономическо развитие".
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.