iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Почва революцията по ул. Владайско въстание"

Почва революцията по ул. Владайско въстание"

Дълго чаканата техническа революция за улица „Владайско въстание" в старата индустриална зона на Перник щяла вече да започне. Става дума за осъществяване на проект за реконструкция и разширение на пътната и ВиК инфраструктура на шосето, което преди много години беше и главния път на перничани към столицата. След дълги съдебни спорове около съмнителните резултати от конкурса за обществената поръчка за изпълнител на проекта от идния понеделник разкопаването щяло да започне, обяви кметът на общината. Впрочем обявено беше, че е започнал ремонт и на пътна отсечка мужду кв. Църква и село Студена, но работници там все още няма.
Преди да се разскопае ул.„Владайско въстание", за петък е насрочена работна среща с представители на фирмите от района, за да се избегнат евентуалните пречки пред изпълнителите.
Улицата обслужва фирма "Стомана Индъстри", производствени сгради и офиси на повече от 40 предприятия, Митницата, големия магазин за строителни материали на фирма „Мал Мук"и др. Дължината на трасето, което ще бъде реконструирано, е 2200 м.То започва от разклона на извънградската магистрала към „Стомана Индъстри" и излиза на главен път Е-79 - там, където трябва да се изгражда триетажен пътен възел от магистрала „Люлин".
По проект се предвижда разширяване на пътното платно, подмяна на пътната настилка, изграждане на отводнителни съоръжения, пътна връзка с магистралата, асфалтиране на целия участък, разширение на моста на река Струма и изграждане на нови пасарели за пешеходци. Предвижда се ново улично осветление и тротоари и други нови елементи на техническата инфраструктура, подмяна на съществуващ водопровод и изграждането на улична канализация.Прогнозната стойност без ДДС беше 6.7 млн. лева. Финансирането се осъществява от община Перник със средства, предоставени от държавния бюджет чрез министъра на икономиката и енергетиката. Държавна помощ от над 8 млн. лева беше отпусната в края на миналата година за развитие на инфраструктурата в индустриалната част на Перник. Партньор по проекта е „Стомана Индъстри". Заради инвестиционната си програма от 300 млн. лева преди време фирмата получи сертификат за първи клас инвеститор, а съгласно Закона за насърчаване на инвестициите има право на държавно финансиране за изграждане на техническа инфраструктура публична собственост.
Налице са твърде интересни подробности около възлагането на обществената поръчка, съдебното й оспорване и техническите параметри на проекта, но засега те остават обществена тайна.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.