iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съкратени учители повече от два месеца чакат обезщетения

Съкратени учители повече от два месеца чакат обезщетения

Повече от два месеца се бави изплащането на обезщетения на съкратени от работа учители от Междуучилищният център за трудово-политехническо обучение (МУЦ ТПО) в Перник, оплакаха се потърпевши. От 1 септември 14 от педагозите са освободени от работа и в резултат на това им се полагат финансови обезщетения за отпуски и щети от съкращаването, но те още не са платени.
От община Перник уверяват, че учителите ще получат полагаемите им се средства. Общинската администрация е направила заявка пред Министерството на образованието младежта и науката и разчита на финансиране оттам. Средствата, в размер на 22 хиляди лева, са поискани от програмата за оптимизиране на училищната мрежа, съобщи директорът на дирекция "Образование и култура" Илинка Никифорова. Според запознати обаче въпросната програма не е инструмент, чрез който могат да се финансират обезщетенията.
Учебното звено беше закрито от 1 септември 2009 г. с решение на Общинския съвет от 28.07.2009 г. поради липса на ученици и по предложение, внесено от кмета Росица Янакиева. По силата на това решение обучението по часовете „Бит и технологии" от задължителния учебен план тябва да се организира от съответните учебни заведения, а материалната база на МУЦ ТПО да бъде прехвърлена за управление и стопанисване на ОУ „Св. Иван Рилски", където се помещава.
В момента в МУЦ-а на работа се водят трима човека от вече бившия екип, сред които е и директорът Георги Буюклийски.Съкратените учители са 14 от общо 17. Четирима от тях вече са назначени на пълен норматив, двама имат непълен и половин норматив заради по-ниска степен на квалификация - полувисше образование. Един от педагозите отглежда малкото си дете. Без работа към 5 ноември са 7 от съкратените учители.
Редът при подобна ситуация изисква след решението на ОбС просветният министър да издаде надлежна заповед. По процедура и по правилник това трябва да стане до 2 месеца след пълно окомплектоване на предложението. От РИО Перник е направена служебна проверка и докладите са изпратени в министерството. Оттам са поискали нови допълнителни документи, които също са пратени. Процедурата е приключена към края на септември, така че до края на ноември очакваме заповедтта да бъде подписана , обясни началникът на РИО Ваня Коконова.
До момента от община Перник по сметката на МУЦ-а са преведени само 5 хил. лв. Дали ще се получат средства от програмата за оптимизиране на училищната мрежа засега не е известно, но според експертите съкратените учители от МУЦ-а ще получат дължимото, макар и със закъснение.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.