iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дамски хор Христина Морфова" на пернишка сцена

Дамският хор „Морфова-Прокопова" с диригент Атанаска Попова ще се представи на пернишка сцена. Изпълненията на популярната формация са част от програмата на неделното музикално матине на 15 ноември 2009г. от 11 часа в Музикалното фоайе в Двореца на културата.

В концерта на Камерен оркестър „Орфей" с диригент Райчо Христов ще се представят соловите изпълнители Владимир Атанасов (цигулка), Ирина Харалампиева (сопран) и Десислава Тошева(мецосопран). Програмата на концерта включва музика от Перголези, Шуберт и Паганини.Това е поредното музикално събитие в Перник в рамките на Ноемврийски музикални дни.
 
Дамският хор „Морфова-Прокопова" е създаден през 1936г. в памет на великото сопрано Христина Морфова. Репертоарът включва произведения от български и чуждестранни композитори, ортодоксална музика, музика сакра, предкласическа и класическа музика, романтизъм и руска класика, съвременни български и европейски композиции, фолклор. Хорът кнцертира в България и Европа и участва в национални и международни конкурси и фестивали, на които е получил много награди. Негови диригенти са били Любомир Каролеев, Михаил Ангелов, Петя Павлович, Мирослав Попсавов.
 
Владимир Атанасов е завършил Музикалната консерватория в София и специализира в Женевската консерватория. Има много изпълнения пред публика - рецитали и концерти в България, Швейцария, Холандия и Франция и печели много награди. От 1987 г. той е ръководител на вторите цигулки във Филхармонията на региона Лоара във Франция. В момента свири първа цигулка в същия оркестър.
 
Десислава Иванова завършва висшето си музикално образование в АМТИИ - гр. Пловдив през 1997г. Специализира класическо пеене в класа напроф. Калина Жекова. Изявява се като солист на различни музикални формации: Женски камерен хор към АМТИИ-гр. Пловдив с дир. Крикор Азарян, хор „Мадригал" с диригент проф. Стоян Кралев, ансамбъл „Tutti Soli" с диригент проф.д-р Виржиния Атанасова. Участва в много концерти. Има записи в БНР.
 
Ирина Харалампиева е завършила оперно пеене в Държавна музикална академия "П. Владигеров" през 2002 г. Специализира при Гена Димитрова - 2002г., а през 2005 и 2007г. във Виена при Владимир Панчев и Ханес Хеер - изпълнение на съвременна вокална музика. Солистка е на квартет "Еолина" на концертите им в София и страната. Занимава се и с научната дейност. Сценичните й изяви включват участия в представления в български оперни театри, както и многобройни концерти в България и Европа. Има записи в БНР и БНТ.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.