iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Двама пернишки художници излагат в престижна изложба

 
Двамата пернишки художници д-р Людмил Веселинов и Петър Борджошки се представят в престижна изложба в столицата. Експозицията "Тауклиман" е подредена в Арт център "Алтера" (сградата на "Интерпред" на бул. "Драган Цанков" 36) и съдържа тридеситина платна и на общо на 7 автори.
Те са били участници в международен пленер по живопис през лятото, организиран в крайбрежна местност , смятана за едно от чудесата на българското Черноморие. Екзотичният кът, по-известен като Птичият залив заради редките видове пернати, се намира на 15 километра източно от Каварна. Природната забележителност е станала място за вдъхновение на седемте живописци, и те показват пред столична публика какво са сътворили четките им край залива.
В изложбата се представят сръбските художници Смиля Иветич и Милица Йокич и Йоана Динчева (организатор и домакин на пленера), Николай Янакиев - член на престижната италианска академия "Греци-Марино", Пейно Пейнов, Петър Борджошки и Людмил Веселинов (доктор по изкуствознание и изобразително изкуство).
Днес, когато думата "пленер" е изгубила своето съдържание и по изложбите се препива с празни думи, седмина живописци черпят простота и истински живот от българската природа, казва Светлин Русев на откриването на изложбата в събота. В един глобален свят, в който индивидуалността все повече изчезва, скромните арт усилия на тези, които се обръщат към природата, всъщност са знак и за тяхното, и за нейното бъдеще, подчертава той.
"В това забързано ежедневие за мен е истинско преживяване да бъда част от тази великолепна изложба. Всеки, който е дошъл, ще се почувства по-добре", споделя министърът на образованието Йорданка Фандъкова, която също уважила творците.
На събитието са присъствали още съветникът на президента Калин Славов, художникът Георги Трифонов, ексобластната управителка на Русе и настояща галеристка Мария Димова.
На 22 ноември експозицията ще бъде показана в галерия "Карлсплац" в центъра на Виена.
 Снимки Цветан Томчев - „Труд"
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.