iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В аптеките няма Тамифлу" и Реленца"

Малко над 175 000 души са болни от грип, съобщават от Министерство на здравеопазването. Проверка на iPernik показа, че антивирусните препарати „Тамифлу" и „Реленца" не могат да се намерят на много места в аптечната мрежа. Същевременно от ведомството съобщиха, че започват масови проверки по аптеките дали фармацевтите продават медикаментите без рецепта. При подобно нарушение собствениците на аптеки ще бъдат глобявани от 1000 до 3000 лв. В същото време медиците предупреждават, че без предписание от лекар не бива да се прибягва към двата препарата.  
 
Докато здравните власти се готвят да проверяват фармацевтите дали продават „Тамифлу" и „Реленца" без рецепта, в аптеките тези препарати липсват. „В момента няма „Тамифлу", до миналата седмица имаше, но явно и по складовете е изчерпан. В разстояние може би на четири-пет дни не сме получавали нито „Тамифлу", нито „Реленца", нито маски. Всеки ден връщаме много хора", разказа фармацевт.
 
В болниците не може да се намери „Тамифлу" за деца: „Децата много по-лесно поемат сироп".
Ситуацията пред кабинетите на личните лекари също е напрегната, защото има сериозно увеличение на броя пациенти.
От фирмата производител на антивирусните препарати са обещали тази седмица да снабдят аптеките с така търсените медикаменти, дотогава пациентите могат да ги търсят в инфекциозните отделения на болниците.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.