iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Трън и Радомир не си дават болниците

Не си даваме болниците. Те са общински и местната власт ще решава съдбата им. В този смисъл бяха изявленията на председателя на ОбС в Радомир Иван Владимиров и на кмета на Трън Станислав Николов по повод категоричното изявление на здравния министър д-р Божидар Нанев за закриване болниците в двете общини.
 
На пресконференция вчера министър Нанев обяви, че болниците в Трън, Кула и Радомир са фалирали и ще бъдат закрити. Той обясни, че за следващата година бюджетът за здравеопазване ще бъде намален с около 450 млн. лева. По думите му в момента дълговете на лечебните заведения в цялата страна са в размер на 52 млн. лв., като по-голяма част от тях няма да бъдат покрити. Около 80 болници в страната ще бъдат преструктурирани само до средата на следващата година, каза още министърът.
 
Съдбата на болницата в Радомир се обсъжда днес на Общинска сесия. Нито един общински съветник в Радомир няма да гласува за закриването на стационара, е категоричен председателят на ОбС Иван Владимиров, цитиран от телевизия „Кракра". На заседание в сряда постоянната комисия по здравеопазване към Общинския съвет вече е изразила становище болницата да се запази като МБАЛ, а да не се преструктурира в специализирана за вътрешни болести. В нея се лекуват болни от Радомирска, Земенска и Ковачевска общини, а разстоянието до нея от най-отдалечените селища е над 60 км. До най-близката голяма болница каквато е пернишката МБАЛ Рахила Ангелова разстоянието се удължава още повече поне с 15 км. Това може да коства човешки живот, категорични са общинарите.
 
„Идеята е болницата в Трън да се преструктурира и да се направи за долекуване или хоспис, а не да се закрива заради задължения", заяви Станислав Николов, кмет на Община Трън пред Агенция „Фокус". По думите на Николов, проблемът на болницата в Трън не са задълженията, а липсата на кадри, на специалисти. „Пари се дават на вятъра, няма лежащо болни в болницата, поради причината, че няма лекари", посочи още Николов. Само за тази година от общината са дали 130 хил. лв., а трябвало да дадат още 60 хил. лв. на болницата без тя да работи в истинския смисъл. „Обезсмисля се да хвърляме маса пари на общината в тази криза, че да поддържаме болницата", каза Станислав Николов.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.