iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ненко Темелков и компания одраха "Райфайзен" 5,5 млн. лева

Ненко Темелков и компания одраха "Райфайзен"  5,5 млн. лева

Комисията за защита на конкуренцията, в която кадрува и председателят на пернишкото БСП - Ненко Темелков,  наложи рекордните за ведомството 5.584 млн. лв. глолба заради заблуждаваща реклама на "Райфайзен".
 
Кредитната институция е рекламирала ипотечен заем с включена безплатна застраховка "Живот", която след това едностранно е прекратила преди изтичането на кредита, съобщиха от регулатора. Сигналът срещу банката е подаден от клиент, чиято съпруга е починала и чак след това е разбрал, че сключената "безплатна застраховка" е невалидна.
 
Ипотечният кредит е изтеглен през 2004 г., като клиентите са получили безплатна застраховка "Живот" за целия период на договора, обясниха от КЗК. Този бонус е бил предлаган от самата банка в периода 2004 - 2007 г.,чрез сключен договор за групова полица с животозастрахователната компания "Български имоти". Пет години по-късно единият от съпрузите е починал и другият е отишъл в Райфайзенбанк, за да уведоми кредитния си инспектор за настъпилото застрахователно събитие.
 
Служителят на банката му е обяснил, че застраховката е прехвърлена в компанията "Уника". След като банката е направила съответната проверка, е уведомила клиента си, че застраховката "Живот" е прекратена от "Райфайзенбанк" от 1 юни 2006 г. При проверка на документите в кредитното досие на клиента в банката не е било установено наличие на полица по застраховка "Живот", която би следвало да бъде сключена.
Проверка на КЗК е показала, че банката е продължила да предлага безплатната застраховка и след юни 2006 г. Това е накарало комисията да смята, че кредитната институция обявява предложението си не за да поддържа застраховката през целия период, а за да привлича повече клиенти. В някои от рекламните съобщения дори изрично се е изтъквало, че безплатната застраховка "Живот" е за целия период на кредита.
 
Глобата на Райфайзенбанк е най-високата, която комисията е определяла в своето съществуване. Причина за това е влезлият в сила нов закон за защита на конкуренцията от декември 2008 г. В него е заложено нарушителите на свободния пазар да плащат глоби до 10 на сто от оборота си при най-тежки нарушения. В случая санкцията на КЗК е едва 1% от оборота на банката. Облекчаващо вината обстоятелство е, че самото нарушение в областта на нелоялната конкуренция притежава по-ниска степен на обществена значимост от останалите нарушения по закона. В конкретния случай при определяне размера на санкцията КЗК е взела под внимание съдействието от страна на Райфайзенбанк в хода на разследването, както и постигнатото последващо споразумение между банката и клиента й. Клиентът дори е оттеглил иска си, защото се е споразумял с кредитната институция. Това обаче не е спряло производството на КЗК и тя е продължила разследването по самосезиране.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.