iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предупреждават за еко катастрофа под яз. "Пчелина"

Предупреждават за еко катастрофа под яз. "Пчелина"

Еко катастрофа по реката, изтичаща от преливника на яз. "Пчелина" подозират от няколко дни перничани. Млад мъж, излязъл на излет покрай водоема откъм село Лобош в понеделник бил ужасен от гледката.
 
Докато се разхождал усетил силна миризма на сяра в района на язовирната стена. Приближил в позволената за достъп зона и се зачудил какво тече в реката, защото не приличало на вода. В коритото се носеше нещо мътно бяло, а отгоре се виждаха ярко сини и зеленикави отблясъци, разказа младежът. Той е от риболовците, които обичат повече природата, отколкото богатия улов, затова първо се притеснил дали няма да се изтрови рибата. После си казал, че това може да е опасно и за хората и затова ни се обади и ни изпрати снимки от района.
 
От РИОСВ - Перник казаха, че при тях не е постъпвал подобен сигнал и поискаха връзка с нашия читател, за да предприемат проверка.
 
Светлина по темата хвърлиха от местния клон на „Напоителни системи". Подобно явление се наблюдавало често. В някои дни миризмата на сяра била по-силна, в други не толкова. Оцветената вода изтичала от основния изпускател на язовирната стена. Съоръжението било при дъното на язовира. По регламент през него изтичала 1,5 кубика вода на всеки час и засмуквала от утайките по дъното. На това се дължало оцветяването и миризмата и то се наблюдавало на 20-30 метра по поречието.
 
Опасността си остава и вероятно си заслужава да се провери по-внимателно колко елемента от менделеевата таблица има в отточните води на яз. „Пчелина".
 
Днес човекът се обади отново. Негови приятели му съобщили, че реката вече е бяла почти до Земен - на около 12 км след язовира.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.