iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Директорът на Националния църковен музей Никола Хаджиев беше гост на Автограф за Перник"

Директорът на Националния църковен музей Никола Хаджиев беше гост на Автограф за Перник"

Гост на популярната рубрика „Автограф за Перник" във вторник вечер беше директорът на Националния църковен историко-археологически музей Никола Хаджиев. В навечерието на Деня на град Перник между госта и публиката се завърза разговор за вярата и историята на нашия народ.
Експонатите в нашия музей са осветени, не само защото са свързани с Църквата. Те са станали неми свидетели на стотици милиони човешки съдби през вековете и човешката любов също ги е осветила, сподели музейният директор. По думите му няма по-подходяща сграда за експозицията от тази на Богословския факултет. Във фонда се пазят 11 хиляди единици, между които е и най-старата икона на св. Георги (от 10 век) - писана - зографисана, както се изрази Хаджиев. Имало и по стари реликви с образи на светии, но те били керамични.
 Биографията на госта е повече от богата и той имаше много какво да разказва, ако не беше броенето време. Годините ми не самалко, затова биографията е богата, обясни госта и каза, че във всичко, което е правил отчетливо съзира пръста на Божието привидение.
Дамски вокален ансамбъл „Агапе" с диригент Бойка Огнянова при Народно читалище „Миньор" изпълни част от репертоара си като музикален фон на събитието .
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.