iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ансамбъл Перник" показа Шопски игри" в сръбско. Шефове се шетат на панаир

Ансамбъл Перник" показа Шопски игри" в сръбско. Шефове се шетат на панаир

Ансамбъл „Перник" към Народно читалище „Миньор" наскоро показа най-новия се танц „Шопски игри" пред сръбска публика, съобщава Градски вестник. Изпълнителите участваха в международен фестивал в западната ни съседка, който се провежда всяка година като част от програмата на традиционния за град Ниш селскостопански панаир. Освен танцьорите във фестивалната проява са участвали и оркестъра и солисти на ансамбъла. Особено радушно е била приета 18-годишната певица на автентични фолклорни песни Валерия Момчилова. В 40-минутната програма място са намерили и изпълненията на Фолклорната вокална група „Венче".
 
Името на танца, с който се е представил пернишкият ансамбъл не е случайно. Обикновено у нас се търсят поетични заглавия на постановките. Сърбите обаче на всеки танц викали „Игри". Затова и нашият състав като закачка към домакините избрал това име за своето изпълнение, обясни председателят на читалището Кирил Сергинов. Предпремиерното изпълнение на постановката беше на Деня на миньора.
 
Официални гости на селскостопанския панаир, на който продукцията си показват местни производители, са били зам. кметовете на Перник Иван Джегалски и Цветан Андронов. Община Перник има договор за сътрудничество с Ниш и шефовете са били официални гости на панаира. Вероятно са договорили с домакините някои добри намерения за предстоящи съвместни проекти.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.