iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Никола Хаджиев в "Автограф за Перник"

Никола Хаджиев в "Автограф за Перник"

В навечерието на Деня на град Перник, на 13 октомври /вторник/ от 17.30ч. в рубриката „Автограф за Перник" ще гостува г-н Никола Хаджиев, директор на Националния църковен историко-археологически музей. Темите за вярата и историята на нашия народ ще бъдат разисквни с него в Малкия салон на Двореца на културата, а за подходящия музикален фон на вечерта сме поканили Дамски вокален ансамбъл „Агапе" с диригент Бойка Огнянова при Народно читалище „Миньор".
 
Никола Хаджиев е роден на 14 ноември 1937 г. в гр. Сливен. Израства като кръгъл сирак, на 13-годишна възраст е изпратен в Бачковския манастир, където е послушник в продължение на няколко години. Изгонен е от манастира за това, че не е разрешил да бъдат ексхумирани останките на цар Борис III, той кандидатства и бива приет в Софийската духовна семинария, където започва своето църковно поприще. Завършва Софийската духовна семинария, Софийската духовна академия, специализира в Хумболтовия университет в Берлин.
 
Бил е преподавател в Духовната семинария, работил е в Синодалното издателство, редактор в списание „Духовна култура" - най-старото списание в България. Директор е на Националния църковен историко-археологически музей от 1993 г. с известно прекъсване за времето, през което е зам. столичен кмет при проф. Александър Янчулев. Член е на Управителния съвет на Общобългарския комитет "Васил Левски" и заместник-председател на Софийския комитет „Васил Левски".

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.