iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


С открит урок за св. Иван Рилски децата се готвят за празника на Перник и за посрещане на частица от мощите на свтията

С открит урок за св. Иван Рилски децата се готвят за празника на Перник и за посрещане на частица от мощите на свтията

Открит урок, посветен на деня на Перник и на св. Иван Рилски ще се проведе в понеделник във всички училища в общината, съобщи заместник кметът Иванчо Христов. В часа на класа под формата на беседи, прожекции на филми, срещи с духовници, децата на Перник ще се запознаят с историята на града и връзката му със  св. Иван Рилски. Някои класове ще проведат часовете си на крепостта "Кракра", други ще посетят Регионалния исторически музей, уточни Христов. В класовете ще гостуват лектори фондация "Бъднини" и Регионалния музей. Общественият съвет за духовна просвета подготви пакет информационни материали в помощ на класните ръководители, които съдържат житието на светията, неговия завет, посветени на него молитвени стихове, както и други обяснителни текстове.
 
Житията на св. Иван Рилски свидетелстват, че преди да се установи в Рилската пустиня той се е подвизавал и по различни места от поречието на река Струма.  където се намира днешната Пернишка област. Смята се, че св. Иван се  е приютявал в пещера в местността "Кървавото",  в районите  на пернишкия манастир "Св. Пантелеймон", на кладнишкия "Св. Никола", местността "Живата вода" край с. Боснек и др.  Според фолклористи в земите на Пернишко са съхранени най-много легенди за Св.Иван Рилски. Неговият празник се чества в Перник от 1903 г., първоначално от миньорите, а от 1994 г. е обявен за ден на града.
 
Частица от мощите на св. Иван Рилски  ще бъде приета за вечни времена  в Перник като дар от Рилския манастир, с благоволението на Негово Светейшество българския патриарх и софийски митрополит Максим.  Това ще стане на църковна церемония на 17 октомври (събота) в 11 часа пред храма "Св. Иван Рилски". Частицата ще бъде донесена лично от игумена на Рилския манастир Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий и братя от манастира. Тя ще бъде поставена в централния пернишки храм, носещ името на св.Иван Рилски.
 
Откритият урок на децата ще бъде опит те да бъдат подготвени да разберат величието на предстоящото събитие по посрещането на частицата от мощите, което няма аналог от гледна точка на историята и вярата, защото чудодейната сила и покровителството на светията е от векове и ще пребъде във вечността, коментираха  организаторите му.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.