iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Без избор на чужди езици за учениците от малки училища

Без избор на чужди езици за учениците от малки училища

Учениците в малките училища в селата от Пернишка област са лишени от избор за чужд език. Това съобщи старши експертът по чуждоезиково обучение в Регионалния инспекторат по образование в Перник Гергана Сергиева.
 
Причината се крие в малкия брой ученици и липсата на достатъчно часове за цял учителски норматив. В малките училища часовете по чуждоезиково обучение се взимат от педагози по други предмети, които притежават и специалност за преподаване на чужд език. От наличните кадри пък се определя и какъв да е чуждоезиковият профил в съответното учебно заведение. Гимназистите от Трън например изучават френски и руски езици, защото няма учители, които да преподават други езици. Няма недостиг на учители по чужди езици и в началния курс, уточни Сергиева. Преподавателите са със специалност „Начална педагогика с чужд език".
 
В Перник намалява предпочитанието към френския език, съобщава агенция "Фокус". Вече втора поредна година в Езиковата гимназия „Симеон Радев" отпада втората паралелка по чуждия език заради липса на ученици.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.