iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничани залагат на хляба, месото и зеленчуците, пушат като за последно

Хлябът, месото, месните произведения и зеленчуците са сред най-предпочитаните хранителни продукти от жителите на област Перник за 2008 г. Това сочат данните на Териториалното статистическо бюро, съобщи експертът Димитър Димов.
 
На трапезата на перничани най-често присъстват белият хляб и хлябът тип "Добружда", като средно на месец един човек консумира по 108,2 кг. По 25,9 кг месо се падат средно на месец на човек от населението. Най-предпочитани са домашните птици - 8,2 кг, а след тях се нарежда свинското. Каймата също присъства често на трапезата на перничани. Средномесечно един жител от областта консумира по 7,4 кг от нея. Висок дял в консумацията заемат колбасите - 13,8 кг на човек, предаде агенция Фокус.
 
През 2008 г. има намаление в употребата на риба в сравнение с предни години. Средно човек от населението е консумирал по 2,5 кг на месец от полезната храна. Прясното и кисело мляко продължават да са предпочитана храна. Регистрираната средна консумация е по 20,5 кг от киселото и по 27 кг прясно мляко на човек за 30 дни. Яйцата също заемат достойно място в класацията. Един човек изяжда средно на месец по 155,5 броя от този продукт. От плодовете най-висок дял имат дините и пъпешите, следвани от ябълките и гроздето.
 
Рязко е намаляла консумацията на компоти. От 19.8 кг на човек през 2006 и 15,3 кг през 2007 г., за 2008 г. тази цифра се променя на 0,8 кг. По 54 кг зеленчуци на месец е изяждал средно на месец един перничанин, като сред тях преобладават доматите, краставиците, чушките и лукът. Картофите си остават сред основните храни на жителите от областта. По 28,3 кг е средномесечната консумация от този продукт, но в сравнение с 2006 и 2007 тя е намаляла съответно с 9,4 кг и 4,1 кг.
 
Безалкохолните напитки имат висок дял на трапезата на перничани - 50,5 литра, като предпочитания се отдават на газираните напитки - 35,9 л. От алкохола най-предпочитана е бирата - на човек средно на месец се падат по 11,5 л, от виното по 2,4 литра и от ракията - по 2,1 л. Един човек пие на месец средно по 1,1 кг кафе, а чай - по 0,1 кг.
 
Наблюдава се увеличение в употребата на тютюн. Средно по 1 133,9 броя цигари е изпушил средно на месец един перничанин за 2008 г. , което означава по 56 кутии за 30 дни. Количеството изпушени папироси се е увеличило в сравнение с 2007 г. с 12 кутии средно на месец.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.