iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предлагат малките болници да получат статут на защитени

Предлагат малките  болници да получат статут на защитени

Малки общински болници със стратегическо значение за населението да получават статут на защитени, предлагат кметове на общини от област Перник. Подобно на училищата в селските райони лечебниците могат да придобиват специален статут, а лекарите специалисти да са с право на втори трудов договор. Общинските управници настояват  за незабавни мерки от страна на държавата за спасяването на здравните заведения в малките общини. Темата беше повдигната по време на дебатите на Деня на диалога между законодателната и местната власт вчера. В предлаганите от Националното сдружение на общините в България мерки за оздравяване на общинските бюджети болниците бяха изпуснати.  
Общинската болница в Радомир е в изключително тежко състояние, оплака се кметът на общината Красимир Борисов. През 2008 г. тя е дофинансирана с 340 000 лева от общинския бюджет. Въпреки кризата, тази година също се отпускат финансови помощи, но Обкщината не е в състояние повече да я финансира. В здравното заведение има недостиг на клинични пътеки, липсват подготвени кадри, каза Борисов. По думите му, тези проблеми намират отражение основно върху населението. Затова са нужни незабавни мерки за малките болници, посочи кметът.
Подобно е положението и в Брезник. По думите на  заместник-кмета на община Брезник Георги Лазаров болниците стават много тежък проблем за общините. Той предложи общините, чиито приходи са под условните 15%  да получават финансова помощ от държавата на принципа на споделената отговорност. На този принцип, да бъде и издръжката на детските градини – като общината и държавата си поделят разходите по 50%.
Не по-различно е положението и с общинската болница в Трън (на снимката), където са замислили създаването на хоспис като изход от тежкото положение.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.