iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изчезнали 60 милиона лева от "Топлофикация"

Изчезнали 60 милиона лева от "Топлофикация"

60 млн. лв. за модернизация и закупуване на очистващи съоръжения в „Топлофикация- Перник" са изчезнали мистериозно. Това  писа "168 часа" броени дни след като част от централата бе спряна от Министерството на околната среда заради изключително голямото замърсяване на региона.
 
Работещи в пернишката топлофикация твърдят, че действително е имало отпуснати средства, с които да се спазят изискванията и да се избегне тежката ситуация, в която фирмата влиза в момент, когато е и в процедура по несъстоятелност.
 
Оказва се, че парите, предвидени за изграждане на сероочистващи инсталации на спряната топлоцентрала, са се изпарили незнайно къде, а с други са правени скъпоструващи ремонти на съоръженията. Сред работниците в ТЕЦ-а упорито се говори, че сумите, дадени за извършените ремонти на парогенератори, са били изкуствено раздути, а подменената топлопреносна мрежа през последните години е не повече от 1 км.
 
„Работя от много години в предприятието и съм сигурен, че отпуснати пари е имало", твърди служител от „Топлофикация- Перник", пожелал анонимност. „Парите от заема със Световната банка също изчезнаха, а направените ремонти на 5-и парогенератор изобщо не струват толкова. Участъците от преносната мрежа, които са подновени, също са пренебрежимо малко - под 1 километър", казва работникът.
 
За неотдавна приключилата скъпа рехабилитапия на парогенератор 5 в централата са дадени над 14 млн. лева. „Изпълнението на проекта приключи в края на м. април 2009 г., с което се постигна подобряване на енергийната ефективност, гарантиране на висока надеждност и сигурност, както и намаляване на емисиите на вредни вещества, отделяни в атмосферата, при работата на системата за централизирано топлоснабдяване", рапортува за извършения ремонт на сайта си Министерството на икономиката, което е принципал на пернишката топлофикация. Ремонтът е извършен от Обединение „Струма", в което влизат известни фирми от бранша, като „Риск инженеринг", „Тотема" и „Енергоремонт холдинг", обственост на енергийния бос Богомил Манчев. Точно по времето, когато приключва ремонтът - в края на април тази година, излиза и решението на Пернишкия окръжен съд, с което заради задължения з размер на 148 млн. лева топлофикационното дружество е обявено в несъстоятелност.
 
„Усвоените средства от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие възлизат на 22,6 млн. евро Те се отпускат целево и 14,6млн. евро от тях са дадени за котела и преди това 8 лхлн. евро за преносната мрежа. Освен това през март 2003 г. в прилагащата програма е записано, че 60 млн. лева са подсигурени зa изграждане на заместваща мощност, но аз лично не знам такива средства да са били отпускани на дружеството", коментира директорът на пернишката „Топлофикация" Стойчо Василев, който заема поста от 2007 г.
„С парите по единия договор, които в момента изплащаме, са подменени 12 км от топлопреносната мрежа в града. За изразходването на средствата имаше проверки от прокуратурата и инспекцията на икономическото министерство, но за резултатите от тях могат да се произнесат само компетентните органи", допълни той.
Според ръководството на „Топлофикация- Перник" проблемът технически може да бъде преодолян, като се изгради въздухопровод, който да свърже вентилационната инсталация на 5-и парогенератор с 4-ти. По тяхно мнение минаването на топлоцентралата на екогенерация, въпреки че е възможно да се осъществи технически, няма да бъде оправдано от икономическа гледна точка.
 
„Смятам, че сега положението е много по-добро в сравнение с преди, когато комбинатът бълваше отрови - заяви шефката на местната РИОСВ Людмила Аначкова, която е издала забраната. В момента от пернишката топлофикация обжалват в съда решението за спирането на парогенераторите.
 
Досега на дружеството са наложени санкции в размер на около 500 хил. лв., но ръководството му непрекъснато ги обжалва в съда и там ги отменят.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.