iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Епископ Йоан освещава съграден наново храм

Епископ Йоан освещава съграден наново храм

Църковното настоятелство в Джинчовци кани цяло трънско на курбан от агне- сугаре
Знеполският епископ Йоан ще освети съградения наново храм "Свети Никола" в трънското село Джинчовци. Църковното настоятелство кани на тържествената литургия днес - 27 септември цяло трънско, съобщи инициаторът на богоугодното дело Богинка Матеева. Тя и още двама души Михаил Величков, или както всички го наричат майстор Милчо и Михаил Михайлов в продължение на четири години упорито работиха, за да възстановят срутилия се с времето храм. "От местната църква, построена в далечната 1860 година, непокътната беше останала само абсидата, зидана от камък. Когато гледахме купчината пръст и керемиди, ни заболяваха сърцата - като че ли заедно с храма си отиваше и селото. И решихме да го върнем към живот", разказва Матеева. Тя и съмишлениците й успели да да убедят хора с джинчовски корени и дори бизнесмени, които нямат връзка с този край, но го харесват, да станат дарители. Нямали ктитор, който да поеме по-голямата част от финансовата тежест и разчитали на малки суми, с които да покриват разходите в различните етапи на строителството. Естествено най-голямата тежест се пада на 76-годишния майстор Милчо, който зарязал личната си работа и с безплатен труд, с таланта и опита си издигнал храма и камбанарията.
Строежът и изографисването на черквата се извършва с наставничеството на протойерей Дамян Делов, архиерейски наместник на Трънска духовна околия, който изпратил двама млади иконописци - Петър Николов и Боряна Христова, да направят фреските на иконостаса.
 
След тържествената служба в неделя, която ще започне в 9 часа, църковното настоятелство ще даде курбан за здраве и благоденствие. Вкусната гозба, която ще бъде гарнирана и с червено вино, ще бъде приготвена по местна рецепта от агнешко. "Не е вярно, че няма агнета през есента, а само шилета. Както казват в трънско- това е агне сугаре, т.е. родено през лятото", разказва Богинка Матеева.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.