iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Роми на бунт

Роми на бунт

"Кметицата ни дискриминира", категорични са пернишките роми.
 
"Бунт ще има! Куциян, Левски, Караманица - всички ще се вдигнем утре! Не може така, не сме хора за вас, оядохте се!" , крещяха над 20 роми днес пред кабинетите на дирекция "Социално подпомагане". "Деца имаме да храним, бъркаме по кофите за 200лв., а вие....", жалваха се те.
 
Тяхното недоволство е породено от факта, че само пернишките роми, единствени в цялата страна, не са получили детските си надбавки за месец септември. Някои от тях твърдят, че не са получавали помощи за 2 месеца. Обвиняват служителите от Дирекцията за това, че  парите всъщност са преведени, но те ги задържат без основание.
 
Друго твърди обаче Илияна Кованджийска, директор на Дирекция "Социално подпомагане", която обясни пред репортер на iPernik.com, че общината всъщност няма никаква роля в това забавяне, а парите ромите трябва да получат от държавния бюджет, от където идва забавянето. От дирекцията са подали списъците на 15-ти септември и сега чакат превод в близките дни. Днес ще има среща, за да се изясни въпросът .
 
Социални работници се опитаха да обяснят това на разгневените роми, но получиха в отговор само закани. Според ромите, детските в Радомир са били преведени, именно защото там хората са се бунтували. За това те предвиждат утре да блокират вътрешната магистрала, за да накарат чиновниците да си свършат работата.
 
Обяснението беше, че в Радомир парите вече  са преведени, защото там сумата е по-малка, а заявката от тамошната дирекция е направена ден по-рано. И служителите  са разтревожени от създалата се обстановка, техни колеги също чакат детски надбавки. "Не е специално отношение към ромите, всички си чакат дължимите помощи", обясниха от дирекцията.
 
Думите им обаче не развълнуваха насъбралото се множество, което се разотиде със закани утре да парализира движението в града, с надеждата, че някой ще ги чуе.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.