iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Банките избягват да кредитират закупуването на панелки

И през активността на кредитния пазар като през юли
 
Активността на кредитния пазар у нас през август се е запазила близка до тази в предходния юли, като част от клиентите са предпочели да доплатят избрания от тях имот с потребителски, а не с ипотечен кредит. Мотивите за този избор са много и потребителите ги отчитат пред значително по-високите лихви, според финансовите анализатори. На първо място е възможността да притежаваш парите в брой независимо от времето на подписване на договора и готовността или характеристиките на имота, което означава, че имаш пълна свобода на избор на жилище.
 
Този мотив е водещ за купувачите, избрали вече ипотекиран имот с изключително атрактивна цена и е добра сделка за онези, които знаят как да се справят с проблема. Друга група за желаещите да участват на публични продажби - те също се нуждаят от средства в брой, както и всички решили да постигнат най-ниска цена на сделката, тъй като при преговорите за цената на имотите, срокът за заплащане и наличието на средствата влияят върху решението на продавача да отстъпва. Сред останалите мотиви за този на пръв поглед необоснован икономически избор с оглед на по-високите лихви са много по-кратките срокове за отпускане и по-малкия набор от документи, които финансиращата институция изисква. Освен това, ако се налага и имат стабилни доходи, кредити могат да изтеглят и двама или повече членове на домакинството.
 
Според анализаторите всичко това е довело до значителен ръст на средния размер на отпуснатите потребителски кредити. Той достигна 11 369 лв. при среден размер за първото полугодие от 8 462 лв. За съжаление ситуацията в Перник не е никак оптимистична. В момента получаването на кредит- потребителски или ипотечен си е цяло приключение. Банките в града са поставили като изрично условия при потребителските кредити кредитополучателят да докаже доходите си и да има сигурни поръчители. При това максималният размер на отпусканите кредити е между 20-30 000лв., но само на клиенти, които са се доказали като много коректни. При ипотечните кредити нещата стоят още по-зле. При тях банките освен че искат на кредитополучателя доказан доход, но отказват да приемат като ипотека панелно жилище. Условията за такава ипотека са жилището да бъде на по-малко от 30 години. Съществува възрастова граница и за кредитополучателите, която не се обявява официално.При отпускането на ипотечен кредит за закупуване на панелка, банката осигурява не повече от 50-максимум 60% от стойността ме. При монолитното строиелство банките осигуряват кредити между 70 и 90% от стойността на жилището. Според пернишки банкери кредитният пазар в нашия град се очаква да се съживи най-рано след март месец идната година.
 
Трайно високите лихви по потребителските кредити заедно с тежките условия за получаване и ниските цени на имотите свалиха средния размер на ипотечните кредити в страната до рекордните нива от 28 567 евро. Европейската валута остава предпочитана от 88% от хората, докато българският лев е избран от едва 12%.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.