iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мерцедес за Аденауер лъсна местният бизнесмен и колекционер Антон Костадинов

Мерцедес за Аденауер лъсна местният бизнесмен и колекционер Антон Костадинов

Автомобили бижута украсяват ретро паради и се състезават в ралита
Парите рафинират, казва често пернишкият предприемач Антон Костадинов.
 
Според него състоятелните хора имат възможностите да си позволят повече култура - и в бита, и в духовността, и в развлеченията. Хората, които добре познават собственика на една от най-модерните месопреработвателни фирми в страната "Сами М", не се съмняват в тези му думи. По стените в работния му кабинет във фабриката стоят картини на стари майстори, там държи и богата колекция от скулптурни фигурки на бикове - не защото фабриката преработва говеждо месо, а защото по собствените му думи бикът е животно, което олицетворява мъжественост, сила и плодовитост.
 
Когато преди време турнето на Мерцедес-Бенц спря и в Перник, Антон разкри пред съгражданите си и една дълго и старателно пазена полутайна - страстта му към старите Мерцедеси. От години перничанинът събира ретромодели от любимата си марка. В автопарка му има пет коли - най-старата е на 57 години. Автомобилите редовно участват в ралита, автопаради, ревюта, спонсорирани от самия колекционер. Возилата са толкова лъскави, че му завиждат за майсторите, които са ги поправяли.
Сред моделите е уникален „Аденауер". Тази разновидност на Мерцедес се свързва с името на немския канцлер. Разказва се, че моделът е конструиран специално за него по-висок, за да може държавникът да влиза в колата, без да сваля шапка. Моделът е първата S класа след войната, разказва Антон. Пернишкият „Аденауер" е купен от Ню Йорк. Със сигурност се знае, че е бил притежание на американски банкер, но дали финансистът е от фалиралата „Леман Брадърс" не е известно, се шегува настоящият собственик на ретроавтомобила. В друга от колите му - уникати се е снимала София Лорен. Лентата е правена в София, а в пепелника намерили фас от дамска цигара. Монтьорите на Антон обаче се сетили, че е на София Лорен едва след като го изхвърлили. Този автомобил е участвал в няколко филма. Преди да го пенсионират, собственик му е бил висш духовник. От владиката колата дошла в Перник, а после я взема софиянец с богат парк от брички. След дълги пазарлъци и след като разбрал, че няма да може да я възстанови, последният й собственик я продал на Антон Костадинов.
 
За старанието на колекционера по възстановяването на колите се носят легенди. Коя е истината и коя измислицата е трудно да се разграничи.
 
Говори се, че изписвал оригинални части директно от производители, поръчвал тапицерии в Белгия, даже гумите са напълно автентични - с бели кантове. Монтьорите, които се грижат за автомобилите, обаче старателно пазят фирмената тайна. Самият Антон също дълго време отказваше да говори за хобито си. Срамота е да парадирам с колекцията си - има толкова гладни и бедни хора, казваше бизнесменът, отклонявайки всяка покана да се разкаже за ретро колите.
 
В Перник, а и не само там, Антон е известен повече като щедър дарител, отколкото като любител на стари возила. С продукти, подарени от неговата фабрика се хранят всички социални домове в региона, не е отказвал помощ за всяка ценна според него кауза. Той е основният спонсор и на националния ансамбъл "Българе". Не жали средства да помага не само за българския фолклор, но и за цялата ни родна култура.
 
Наскоро с негова помощ в луксозно издание беше оформен тритомникът на акад. Антон Дончев за войводата Кракра Пернишки.Ще покажем повече ретро коли в Перник, ако това донесе полза за града, казва Антон. Родният град и неговата съдба и бъдеще са постоянно в мислите му.
 
Бричката става бижу с много любов
Голямата тръпка в колекционирането е възстановяването на автомобилите.
 
Смята се, че за да дадеш втори живот на стара кола, са нужни много пари, но това не е вярно, разказва Антон. Нужна е много любов. При него колата лъсва като нова за около година- година и половина с труда на 5-6 човека, които поддържат и автопарка на фабриката. За да се шлифова бижуто, му трябват поне две- три братчета, от които да се ползват части. Колите, които се купуват в страната са побългарени. В тях има много соцчасти, затова истинският колекционер се снабдява с чарковете от Европа. Там колекционирането на ретроколи е индустрия, а в Германия е превърнато в мания. В Манхайм, всяка година през октомври, се прави традиционно изложение и тогава виждаш 20 000 мъже с колички и куфарчета да носят части от стари коли. Немските фирми са дали лиценз на дребни производители, които произвеждат и рециклират оригинални части, разказва колекционерът. Той се хвали с напълно възстановена гривна за волан и направена като чисто нова оригинална емблема за кабриолет, който ще стане готов не по-рано от 10 месеца.
 
Показват колите-примадони в конкурс за елегантност
 
Част от колите в колекцията на Антон Костадинов участваха в първия Международен конкурс за елегантност на ретро автомобили у нас. Той беше на 20 септември тази година пред Катедралния храм „Св. Александър Невски", под патронажа на Софийска община и кмета на София. Публиката можа да види специално подбрани 50 от най-красивите класически автомобили, произведени от 1920 до 1980 година. Сред организаторите беше създаденият наскоро клуб „Роял класик кар", чийто член е и пернишкият колекционер. Атракцията беше съпроводена от изящните звуци на старите български и френски шансони, кубинската и латино музиката.
 
В тези автомобили е съхранен духът на времето им. Така Костадинов обяснява част от причините за своята привързаност към старите коли.
 
Да има точно определен тип Мерцедес е била и една от детските му мечти.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.