iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничанката Аделина Стоянова, свидетел на трагедията: Това беше истински Титаник

Перничанката Аделина Стоянова, свидетел на трагедията: Това беше истински Титаник

"Това беше истински "Титаник", сподели пред "24 часа" перничанката Аделина Стоянова.
 
Тя се намирала в туристически кораб, плавал зад потъналия съд. Стоянова е на почивка в Охрид, организирана от компанията "Цептер".
 
"Нашият кораб, името му не помня, беше доста добър и голям. Бяхме много добре настанени. Плавахме към манастира "Свети Наум". Стоях близо до капитанската кабина. Внезапно забелязах, че капитанът започна нещо да говори по радиото. Каза на някого да го чака и добави, че веднага идваме на помощ. След това хвърли стола и започна да върти руля като луд.
 
Като приближихме, видяхме сцена, подобна на филма "Титаник". Онова корабче - разбрахме по-късно, че е било малко и двупалубно - беше изчезнало под водата. На повърхността плуваха отломки. И точно като при потъването на "Титаник" видях с очите си много хора да се държат отчаяно за тях. Не пожелавам на никого да види такова нещо с очите си. Капитанът и целият екипаж на нашия кораб се хвърлиха да спасяват оцелелите. Браво на тези хора! Качиха на палубата 10-12 оживели. Всички бяха в дълбок шок. Успях да разговарям накратко с някои от тях. Разказваха, че както си плавали, изведнъж корабчето им се разтресло и внезапно се разцепило на две, след което потънало за броени секунди. Научихме после, че много хора са останали в капан между двете палуби", допълни Стоянова.
 
"Със сигурност онова корабче е било претоварено. Поне така говорят всички. Не може на съд с такива размери да се качват 50 души", сподели сънародничката ни Ваня Илиева, също почиваща по линия на "Цептер". И тя била в големия кораб, който пръв се притекъл на помощ на потъналия "Илинден".
 
"Видях истинска покруса у македонския спасителен екип, който вадеше телата на загиналите", заяви по телефона д-р Николай Николов, областен председателна Червения кръст в Ловеч, вчера. Медикът бил допуснат до мястото на трагедията край Охридското езеро, когато били извадени 14 трупа на наши сънародници.
 
Според доктора била създадена добра организация на спасителната акция, но за тези 14 души се оказало твърде късно. Той обясни присъствието си в Македония с гостуване на делегация от Ловеч на тамошния Червен кръст за обучителен курс при раздаването на помощи. "Домакините ни скърбят заедно с нас за сполетялата ни трагедия", заяви лекарят.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.