iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишката администрация и неправителственият сектор в региона поискаха "ясни правила на играта"

Пернишката администрация и неправителственият сектор в региона  поискаха "ясни правила на играта"

Неправителствени организации от област Перник, се обединиха в партьорска мрежа, която ще действа съвместно с община Перник и Асоциацията на българските градове и региони за създаване на единни стандарти за взаимодействие под работното име  "Стратегия за работа на НПО с администрацията".
 
Намерението е да бъде формулирана и кодифицирана правна рамка със статут на закон. До края на септември ще се събират подписи от НПО от цялата страна. Очаква се декларацията да бъде внесена в Министерския съвет най-късно до април следващата година. Според инициаторите на проекта, декларацията представлява начална стъпка към изработването на Закон за неправителствените организации. Сред другите инициативи на асоциацията е създаване на информационен сайт за региона в сферата на партньорството с администрацията.
 
Това е само един от резултатите на проект, реализиран от Асоциацията на българските градове и региони по европейските програми.
 
Направено е и обстойно проучване на настоящата среда за развитие на подобно партньорство. Изследването е направено във формат на фокус-групи, в който са взели участие 180 души. Проведено е в 5 града - Благоевград, Перник, Кюстендил, София- област и София-град. Участници са били представители на администрацията, неправителствени организации и граждани. Самите администрации са заявили, че липсата на комуникация е заради неумението на обществеността да формулира исканията си.
 
Общинските служители още са подчертали, че стресът, на който са подложени, също рефлектира върху отношенията им с хората. Служителите смятат, че е необходимо да бъдат въведени различни форми на релаксация или разговори с психолози. Добра практика би било и въвеждането на обучителни семинари за комуникация; за справяне със стресови ситуации; за разрешаване на конфликтни ситуации.
 
Необходимо е да се повишат информираността и прозрачността на административните услуги и обслужване, се казва още в проучването.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.