iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лекували баба-фантом в пернишка болница.

Лекували баба-фантом в пернишка болница.

 94-годишната Йовка не съществуваше за държавата месец и половина, след като попадна в болница с амнезия и без документ за самоличност. Синът й живее така от цели 17 години. 67-годишният Димитър Андонов няма лична карта от 1991 г., разказа самият той.
 
Бабата прекара 37 дни в "Пирогов" и 7 дни  в пернишка болница, без никой да разбере как се казва и откъде идва. Едва след репортерска намеса Димитър научи къде е майка му и си я прибра вкъщи.
Всъщност мъжът никога не е имал лична карта. Подвизава се със стария си зелен паспорт. Той обаче минава само пред данъчните служби. "Там не ми правят проблем. Нали им давам пари", казва Димитър.
 
Многократно пробвал да си извади "от новите карти", но все му отказвали. Причината е, че най-напред трябвало да вземе от общината бележка с адресната си регистрация. За да стане това обаче му, казали, че искат документ от бракоразводното му дело. То се взема от съда. За да го допуснат в съда, му трябва лична карта.
 
"Е, как да стане? Няколко пъти съм ходил. Все ме връщат, никой не го интересува. А без нея съм никой. И нищо не мога да направя."
 
Без лична карта той дори не се е пенсионирал. Няма как да си вземе документи за стаж от предприятията, където е работил. Не може да си намери и продължителна работа. Безработен е. "Как да ме наемат на договор? Без него не се съгласяват."
 
Изкарва прехраната за себе си и за болната си майка, като заработва каквото му падне. "Днес цепя дърва, утре нося въглища... Каквото дойде. Понякога съм изкарвал по 500-600 лева на месец. Случвало се е обаче да изкарам само за цигари и хляб на ден." Помощ е и пенсията на майка му.
 
Заради това, че няма как да докаже самоличността си, той не напуска столичният квартал Орландовци, където живее. "Не излизам по центъра. Страх ме е, признавам. Ако се наложи, ме карат приятели", споделя Димитър.
 
Затова и не обикалял да търси майка си, когато изчезнала на 3 юли.
 
Само позвънил във II РПУ, за да съобщи за изчезването й. Обадил се и на 112. Никой обаче не му върнал обаждането, макар баба Йовка да бе обявена за издирване от МВР.  Една сутрин съседите му донесли вестник "Телеграф" и той така разбрал, че жената е в Перник. Помолил приятел да го закара да си я вземе. Вчера тя лежеше в леглото си.
 
"Позна ме. Даже каза, че я болят краката. Това е добре. Говори и е адекватна", казва синът, докато присяда до майка си. Двамата живеят сами. Димитър има 3 деца, но не ги е виждал от години, даже не знае къде са. Сега се чуди как ще изкара тия дни. Не може да напуска дома си, защото няма как да остави майка си сама.
 
"К'во да прайш. Някак ще се оправя", завършва той.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.