iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Строители на магистрала "Люлин" си търсят правата - турците ги наказват

Шефовете им не плащат извънреден труд. Наказват ги за търсени права, жалват се работници.
 
Строители на автомагистрала „Люлин" се оплакват, че редовно работят по 28 дни без почивка, но не получават полагащото им се възнаграждение за извънреден труд. Те потърсиха правата си като информираха медии за своеволията на турския работодател и затова бяха наказани.
"Кой нормален човек може да изкара 28 работни дни от 8 до 18 и да е работоспособен", казва пред bTV Илияна Гогева, кранист на "Мапа Дженгиз". "Абсолютно не се заплаща извънреден труд, нощен труд, прослужени години", допълва тя.
 
Многобройните проверки на Инспекцията по труда не са накарали турската фирма "Мапа Дженгиз" да започне да плаща извънредния труд на хората. Управителите на фирмата пък отказват коментар. За сметка на това, веднага след репортерската проверка решават да накажат потърсилите съдействие от медиите.
 
Докато стане ясно какво е наказанието за потърсените права, хората продължават да работят в събота и неделя. Председателката на регионалния съвет на КНСБ Наташа Ангелова откликва на репортерите и заедно искат да видят заповед за работа в почивния ден, но такава няма. Работниците твърдят, че не им позволяват да се подписват в празничните дни, когато са на работа, а ако го направят - задрасквали подписите им.
 
"Това означава, че тези хора първо, не трябва да бъдат на работа и второ, че тези хора няма да получат пари", обясни Наташа Ангелова. По думите й ако наистина стане злополука, а това е тежък обект, никой няма да носи отговорност за тази злополука".Проверките на Инспекцията по труда също са установявали тези нарушения. Те обаче могат само да издават предписания и да налагат глоби от 10 000 лева. Те едва ли стряскат фирма, която взема милиони от ИСПА и от българския бюджет за изграждане на магистралата. "Специално в "Мапа Дженгиз", последните три месеца благодарение на нас си взимат заплатите", коментира инж. Анастасия Соколова, директор на Инспекция по труда, Перник. "В момента, в който отидем, и започват да им плащат и това е благодарение на инспекцията", допълва тя.
 
Този месец още две глоби очакват "Мапа Дженгиз". А в понеделник от синдикатите ще сезират прокуратурата, премиера и министъра на регионалното развитие.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.