iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Директорът на пернишката полиция: Радвам се, че ми поискаха оставката

Директорът на пернишката полиция: Радвам се, че ми поискаха оставката

"И аз бих направил същото нещо", споделя Директорът на ОДП Перник Димитър Шереметев.
 
Г-н Шереметев, как приемате хода на вътрешния министър Цветан Цветанов да поиска оставките на всички 28 областни директори на полицията? Притеснявате ли се?
 
Приемам го като изключително адекватно и коректно поведение от страна на министъра. И го казвам съвсем искрено, без никаква куртоазия. Преди това да се случи с колеги коментирах, че бих постъпил точно по този начин и не бях изненадан от това, което стана. Приемам съвсем нормално поканата за създаване на нов екип от страна на министъра. Така че няма трагедия в това нещо, по-добре така, тъй като аз съм преживял няколко смени на ръководството. Имаше един дълъг период на агония и заливане с какво ли не, какви ли не компромати на колегите, които бяха на титулярни места, докато се стигне до тяхната смяна. Или пък, както министър Миков правеше смените по някакви неясни критерии, кого харесва, кого оставя на поста и кого маха. По-добре тези, които останат да се ползват с кредит на доверие, да мотивират състава, да започнат да следват задачите и да работят. И когато се прецени, че някой не отговаря на условията да бъде изведен от системата или от ръководната длъжност, която заема. Напълно нормално поведение.
 
 
Тоест, според вас, това няма да демотивира колегите ви, а ще ги накара да работят?
 
Вероятно ще има един период на неяснота около колегите, докато стане ясно дали получаваш кредит на доверие или не. Но след това започваш да работиш и аз се надявам това да стане в максимално кратки срокове. Точно това се моля да стане - във възможно най-кратни срокове да се направи преценката, да се направи селекцията и новият екип да заработи.
 
Беше обявен един условен срок от 20 дни, в който това да се случи. Според вас, достатъчни ли са тези 20 дни, за да се изясни кой го може и кой не?
 
Не, не. Това според мен е формален подход. Това е достатъчен период, в който да се направи преценка какво е работено до момента. Аз така възприех този срок, тъй като беше заявено, че в рамките на тези дни ние трябва да докладваме във формата на справка какво е правено по новите приоритети, който се поставят от министъра. И на тази база ще бъде направена преценка за всеки един от колегите. Ти ако не си работил по това, което ние мислим, че са наши приоритети, ти излизаш от нашия екип. Така го разбирам аз.

Като човек, който е работил дълго време в системата, това ли са приоритетите, обявени от новото ръководство, които ще подобрят отношението на обществото към полицията?
 
Считам, че много умело бяха налучкани приоритетите, които трябва да бъдат изпълнявани от МВР. Между другото аз от два месеца говоря точно в тези посоки, които се коментираха на съвещанието на МВР. Не го казвам със самохвалство, просто аз съм обективен човек и ако нещо не съм го направил, никога няма да кажа, че съм го направил. И това може да се провери. Аз съм пуснал разпореждане точно в тази връзка. Между другото полицейската дейност я възприемам не като някаква кампанийна дейност, да се разчита само на специализирани полицейски операции, а напротив - като целенасочен комплекс от мероприятия и мерки, които да противодействат на специфичните криминогенни фактори в обслужваните райони, когато има извънредна ситуация - да се предприеме извънредно мероприятие каквито са специализираните полицейски операции. Но по принцип полицейската дейност е насочена първо към разкриване на престъпления, второ - към осигуряване на чувството за сигурност в обществото. И тези приоритети, които са начертани, са насочени именно към това - да се отговори на обществените очаквания от новото ръководство на МВР.
 
Г-н Цветанов каза, че не може родителите и децата им да знаят кои са наркодилърите, а полицаите - не. Така ли е - не знаят ли кои са служителите на МВР или има някаква друга причина този бизнес да процъфтява?
 
Всеки един сигнал трябва да се проверява изключително внимателно. Върху това акцентирах сутринта на оперативката, че искам да се свие времето от получаване на сигнал - до реагирането на службите. И свиването трябва да е до най-голяма степен, този промеждутък от време на се свие максимално. Всеки сигнал да се проверява задълбочено и да се стига до край. Когато се говори за някой, че е наркопласьор, трябва да се направи всичко възможно това да бъде доказано и да се стигне до репресия, тъй като чувството за безнаказаност и неефективната работа в всички звена от правоохранителната и правораздавателната сфера водят до това. Наистина не може хора с по четири, пет висящи дела за едно и също нещо да са навън и никой да не взема отношение спрямо тях. Това е важното. И в този смисъл апелирам към цялата общественост на Перник, когато има сигнали за противозаконна дейност, каквато е и да е тя, нека тези сигнали да бъдат подавани и когато полицията не реагира адекватно - пак да се сигнализира, за да се вземат мерки. Защото трябва да се разбере, че ако обществото не изгради в себе си за сигурност и самосъхранение - никой не може да му помогне. Не може полицията да иска да реализира стратегия за близост до обществото, а обществото да не иска да се доближи до полицията. Процесът трябва да бъде двустранен. Не може всички да искат да живеят в условията на законност, а в същото време да се стремят да живеят извън закона. Аз съм бил в европейски страни - във Франция и в Германия например - там 80% от престъпленията се разкриват по така наречената система "контрол на съседа", а ние имаме драстични примери, когато потърпевшия от престъплението знае кой го е извършил и по какви причини, а по никакъв начин не иска да съдейства за разкриването му.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.