iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Фермерът от Земен Васил Николов иска проверка за служителите от Фонд "Земеделие"

 
Фермерът от Земен Васил Николов иска незабавна проверка на стандарта на живот на служителите от Фонд „Земеделие". Той и сътружникът му Милко Величков кусат люта попара, надробена им чиновници от Фонда . Заради неизплатени субсидии за спечелени и изпълнени проекти по САПАРД двамата са на ръба на разорението. Въпреки многократните обещания, в това число и лично от предния министър-председател Сергей Станишев, предишното ръководство на Фонда не съумя да реши техния казус, както и проблемите на много други техни колеги. „Чиновници от ДФ „Земеделие" ме разоряват и унижават. Никога, докато съм жив, не искам да имам вземане-даване с европейски програми", заявява в интервю пред в.Пари фермерът.
Интервю: с Васил НиколовСветлана Трифоновска в. Пари
Господин Николов, какво според вас трябва да се промени в работата на ДФ Земеделие? - Бенефициентите трябва да бъдат равнопоставени в договорните си отношения с агенция САПАРД. На този етап при проверките чиновници от агенцията ползват чек листата с молив само в един екземпляр, без да се дава втори на бенефициентите. Това предполага бъдеща корекция и изкривяване на информацията относно бенефициента. Също така, след като проверките завършат, бенефициентите нямат право да видят какво е записано. Освен това ти дават празен лист, на който трябва да запишеш, че нямаш претенции към проверката, защото в противен случай ще имаш големи проблеми след това.
На празен лист?- Да, на празен лист, върху който пишеш, че нямаш претенции към извършената проверка.
А ако имаш?- Ако имаш претенции, те предупреждават предварително, че ще имаш големи проблеми. Така както е в моя случай. Заради претенции по едни от проектите ми с овцефермата в Земен и до ден днешен се водят дела, проверки от прокуратурата, комисии, одитори. Всички заключения са в наша полза. Прокурор дори установи, че бивша служителка на агенцията е фалшифицирала 10 страници от досието на фирмата. Въпреки това служители от САПАРД предприемат действия, които са в наш ущърб. За тях нямат никакво значение становищата на прокуратурата, Икономическа полиция, на разследващите противокорупционни комисии, междунардните одиторски органи като Гранд Тортън например.
Какво имате предвид?- Въпреки становищата на институциите, които споменах, във фонда продължават да си отстояват някакви си техни правила и искания и даже имат претенции да ни вземат имуществото.
Каква е загубата от битката с агенция САПАРД?- Материалните щети са огромни за фирма от нашия калибър. Първо ни беше забавена субсидия от 900 хил. лв. три месеца, след това ни платиха частично 700 хил. лв. 200 хил. лв. близо 4 години не ни се изплащат. В момента плащаме 5 хил. лв. редовна и 7 хил. лв. наказателна лихва на месец, т.е. 12 хил. лв. Общо наказателните лихви възлизат над 180-200 хил. лв. досега. Също така заради тези забавяния си влошихме кредитния рейтинг и при най-малкото забавяне от банката ни обявяват за предсрочно изискуеми. Затова се наложи да продаваме лично имущество, да излизат децата ми на квартира, за да мога да покрия задълженията към банките. И в момента имам 1.2 млн. лв. дълг. Не мога да обслужвам нормално бизнеса си, имам над 800 овце, 100 крави, които трябва да храня с качествени фуражи. За производството в мандрата също са ми необходими средства. Имам задължения към НОИ и НАП над 100 хил. лв. Така чиновниците съсипаха добрия ни кредитен рейтинг и доброто ни бизнес име. Създадоха ми лични семейни проблеми. Имам 60 работници, които трябва да осигурявам и обезпечавам с добри заплати, но това е много трудно заради огромните дългове. В същото време, тъй като ние в Земен сме единствената комплексна и модерна овцеферма в страната, от ДФ Земеделие и министерство на земеделието водят всяка чужда делегация от ЕС при нас, за да им покажат модерните постижения в животновъдството и млекопреработването в страната благодарение на парите от предприсъединителната програма САПАРД!Ако бяхме направили тази инвестиция без САПАРД, а само с банкови кредити, разсрочени във времето, сега със сигурност нещата щяха да изглеждат по друг начин.
Какво трябва да се направи в ДФ Земеделие, за да работи по-добре?- Трябва да се направят пълни проверки на стандарта на живот на служителите, също пълна проверка на документацията - кой, кога, как и защо е подписвал, а не да се крият зад колективната отговорност. Моята надежда е в това правителство, че ще промени нещо.
Защо според вас ЕК блокира парите по САПАРД?- Моето твърдо убеждение е, че проблемите дойдоха от корупционни схеми, които са създадени от служителите на ДФ Земеделие. Абсолютно невъзможно е в скандалните сделки да не са участвали служители на фонда. Също така там има групички, които вероятно представляват различни интереси. В резултат на борбите между тях страдат бенефициентите, тъй като няма прозрачност. Тези групички въобще не се съобразяват със становищата, ако това не е по вкуса им.Например по моя проект за овцефермата бих попитал директора на фонда защо не събере при себе си отдела, който одобрява проектите и който е подписал договора с мен, и отдела, който не иска да ни плати санитарните сгради? Защо отделът, който плаща, не желае да се съобрази със становището на компетентния орган във ведомството? Също така защо, след като комисия от отдела за борба и противодействие на корупцията във фонда внезапно направи проверки при нас и установи, че не ние сме виновни, а хора от САПАРД, никой не се съобрази с тези заключения, въпреки че те бяха потвърдени от прокуратурата? По нашия случай имаше уволнена служителка. Ние сме жертви на това, което става в тази агенция. Първо ти одобряват проекта, след това ти отказват плащане, после се оказва, че си прав, и ти превеждат част от сумата, след това година по-късно си я искат!
Вие ще кандидатствате ли по Програмата за развитие на селските райони?- Никога, докато съм жив, не искам да имам вземане-даване с европейски програми. Никога повече субсидии, каквото сами изкараме, това ще бъде. Заради ужаса, който преживях, не искам нищо повече от ЕС. Българските чиновници си направиха гавра с мен и моите работници. Преди да построим санитарните филтри за гледачите на животни, беше истински ад, те живееха във фургони. Сега имат бани, тоалетни, места за почивка и живеят и работят в човешки условия. Но екип на агенция САПАРД реши, че това не са помещения за работниците, а може би летящи чинии. Сега вероятно по чиновническа преценка ще трябва да върна хората във фургоните.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.