iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишките партии - скандално нагли. Мамят държавата брутално във финансовите си отчети за изборите

Най-нагли от БСП - имали само 3 билборда в целия град. 
Кабеларка и жълт уеб сайт в престъпната схема на партиите , прикривали приходи от реклама.
 
Невероятни измами, свързани с предизборните кампании на политическите партии, които агитираха перничани на изборите през Юли лъснаха с публикуването на финансовите им отчети пред Сметната палата.
 
Оказва се, че повечето от партиите безпардонно прикриват данни за разходите си за радио и телевизионна реклама, агитация в пресата и т.н. Подобно е положението в цялата страна. Това се дължи на невъзможността на партиите да дадат сметка на това от къде имат тези пари за реклама. За това и прикриват по-голяма част от разходите си. Проверка на iPernik  в документацията на политическите партии, участвали на изборите обаче показва фрапиращи разминавания с истината.
 
По документи, БСП, които бяха окичили целия град с десетки билбордове, рекламни пана, трансперанти и др. съоръжения, имат отчетени разходи единствено за 3 билборда. Това означава, че всички останали разходи са прикрити или рекламните съоръжения са били поставени незаконно или за сметка на общинската администрация. Въпреки, че социалистите бяха загичили дори жп. надлезите с винили, данни за подписани договори с общината за използване на тези пространства липсват. Това означава, че освен, че са прикривали разходи, хората на местния червен лидер - Ненко Темелков са ощетили и с няколко хиляди лева общинската администрация за неизплатени дължими суми. 
 
БСП обаче е първенец не само по прикриване на агитационни разходи, а и по отчетени такива. 30 462 лева са изплатили от червената централа за радио и телевизионна реклама в областта. За реклама във Градски вестник и Съперник са пръснали цели 16 789лв. Ако се съди по рекламните тарифи на двете местни издания, това означава, че за срока на предизборната кампания е имало цели броеве, които са били пълни само с платена политическа агитация за бившите управляващи. С тези колосални суми, пернишкото БСП е рекордьор сред останалите си колеги от партията столетница в цялата страна. Единствено с 3 бона повече за телевизионно отразяване са се бръкнали в Русе.
 
Друга партия от бившата управляваща коалиция - НДСВ отчита единствено скромните 439лв и 59 стотичнки за предизборна хроника по кабелната телевизия. Партията ДПС пък "официално" не е дала и стотинка за реклама в Перник и региона. Същото е и положението с АТАКА, които отчитат нули пред Сметната палата.
 
Класацията за най-големи тарикати безспорно оглавява РЗС. Хората на Янев в Перник също не декларират и една стотинка разходи за предизборна кампания в града, но пък вкараха цял депутат след като близ 10 000 гласуваха за тях.
 
Ако се вярва на партията ЛИДЕР на Христо Ковачки, която има силно присъствие в региона чрез бизнеса си, те не са плащали за предизборна кампания нито по телевизия, нито по вестници в община Перник. Не са и подписвали договори за билбордове в града. Единствено са изразходвали 1 250 лв. за рекламен банер в жълто клюкарско издание ЗА Перник.
 
Същото това булевардно он-лайн издание, което е близко до БСП е получило 750лв. за реклама от партия ГЕРБ. Рекламата там Бойко Борисов и сие са оценили по-високо от 500-тинте лева декларирани за в-к Съперник и 400лв. платени на "Градски вестник" за агитация от бело-черните страници на изданието.
 
ГЕРБ се оказват най-стриктни в своя финансов отчет за предизборната им кампания в града и именно те вдъхват най-голямо доверие за истинността на отчетеното, тъй като са зачислили дори и 264лв., платени на общинската радио точка, която може да чуете единствено в някой по-стар апартамент в центъра на града или пред пощата на площада. Става ясно, че там е платена въпросната сума пари за 17 минути агитация от ефира на радио точката при тарифа от 15лв. на минута, което е изгодно от всякъде. Може би целта на герберите е била да надуят главата на общинските служители и екипа на червената кметица, които също слушат новини на вълните на тъй нареченото "общинско радио" в кабинетите си.
 
ГЕРБ обаче са достигнали и до по-широката маса радио слушатели с реклами по радио Ултра Благоевград, нещо което също стриктно са отбелязали. Четата на Иво Петров, новият областен управител е дала още над 4500 лева за билбордове по градските улици и пътища и цели 7668,20лв за реклама по КТВ Кракра.
 
 
От така представените суми излиза, че единствено клипове на БСП ( в огромната си част) и ГЕРБ са се въртяли по кабелната телевизия. Никоя друга партия, освен петстотинте лева на НДСВ, не е декларирала да е давала пари за предизборна хроника по единствената кабелна телевизия в региона, която от горе на всичко се оказа собственост на ченге от ДС.
 
Това обаче изглежда смешно на всеки абонат на телевизията, която е пускал канала през дните на предизборната кампания. Тогава тъй наречената предизборна хроника след вечерните новини продължаваше по някога повече от час, а в нея влизаха десетки платени рекламни  видео материали за почти всички партии.
 
В това число и такива на Синята коалиция, които са друга парламентарно представена политическа сила, заявяваща най-нагло, че не е похарчила и стотинка за кампания в региона.Така хората на Костов могат да станат клиенти на прокуратурата, тъй като цялата им кампания на национално ниво е на горната граница на максимално допустимото финансиране, по подобие на БСП и с подобни прикрити разходвани суми (с неясен произход) нарушава изборните закони. Синята коалиция също има реклама във въпросното он-лайн булевардно издание За Перник, която не е декларирана пред Сметната палата.БСП също не декларират разходи за он-лайн реклама, въпреки многобройните си платени публикации и банери във въпросното издание. Издателите му от ЕТ "Гория Панайотова", както и тези на кабелната телевизия биха могли да попаднат под ударите на закона за прикриване на доходи, ако такова бъде доказано.
 
Всичко това обаче е на гърба на държавата, тъй като пъво партиите прикриват нерегламентирани плащания, при което няма данъчни постъпления, самите медийни и рекламни компании прикриват доходи, избирателите остават излъгани и същевременно се перат пари с неизяснен произход в партийните каси.
 
IPernik дължи да припомни на своите читатели, че по време на предизборната кампания бяха отказани рекламни пространства на 2 от гореизброените партии с фалшифицирани финансови отчети, поради остро разминаване на политиката на iPernik за предоставяне на прозрачна, независима и достоверна информация на читателите си със същността на кампаниите на въпросните политически сили.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.