iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Младежи съхраняват историческото наследство на Перник

Тази година 12 август - Международен ден на младежта бе посветен на опазването на природните ресурси. Младежите от сдружение „Обектив" избраха този ден за да представят спечелен проект по Национален конкурс „За чиста околна среда" на Министерство на околната среда и водите (ПУДООС).
 
На срещата, която се проведе на мястото за проектните дейности, присъстваха директорът на дирекция „Образование и култура" в Община Перник Цветана Тошева, Управителят на Културно- информационния център Кирил Манов, археоложката от Регионалния исторически музей Василка Паунова, експертът от РИОСВ - Перник Пламен Ангелов, журналисти и жители на кв.Варош.
 
Целта на проекта е мястото да бъде използвано за отдих и почивка, както и да бъде поставено началото на възстановяване на оброчището, което е с изключителна културна и историческа стойност. Младежите възнамеряват също да обособят място за игра на децата от квартала, тъй като района около светилището се използва и за игрище. Изпълнението на дейностите ще бъде съобразено с намиращите се в близост реституирани имоти на частни собственици.
 
Проектът е на стойност 3 000 лв., а срокът за неговото изпълнение - до края на месец септември. Поради малкият размер на сумата и сериозността на начинанието, членовете на УС на сдружение „Обектив" ще открият дарителска сметка за набиране на допълнителни средства и ще търсят други донорски програми, чрез които да го развият. Приканват се всички, които проявяват интерес към бъдещото развитие на идеята да се присъединят.
 
По думите на археоложката Василка Паунова, в подножието на хълма през 6-ти век е имало уникална базилика - няма данни за подобен друг храм на територията на България. Паунова е участвала в археологическите разкопки при разкриването на култовия обект през 2003 г. и 2004 г. Местността „Свети Спас" се намира в североизточното подножие на хълма Кракра в гр. Перник. На нейна територия се намират три църкви, първата от които е ранно християнска, от VI век. Тя е исторически паметник на културата, който няма аналог в българските земи. В тази местност има древен некропол и оброчище, множество старини, изграждани в продължение на две хилядолетия. Те са носители на ценна историческа информация за историята на Перник.
 
На пресконференцията бе представен официално и новият Управителен съвет на сдружението с Председател Станислава Генадиева.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.