iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пияниците в кръчмите, призовават от фенклуба на Миньор

Петър Илиев председател на фенклуба на "Миньор" пред "Съперник"
- Пепи, пак нашумяхте с инциденти. Какво всъщност се случи по време на мача в Симитли срещу "Пирин"?- Вината е в организацията на футболното мероприятие. Винаги се търси вината във феновете. Ако полицията си беше свършила работата, нямаше да се стигне до каквите и да е инциденти. Всищност, почти нищо не се случи. Сега за една счупена ограда, гръмна цяла България. Но пък затова ние сме си виновни. Но почти всички агитки в България го правят това. При гол нормално е да се опитат да се покатерят на оградата. Е днайсетина фенове се опитаха да се качат на нея. Тя пък беше така закрепена, че падна.
 
- Не е минало без последствия....- О, имаше последствия. Няколко фенове, в това число и лични мои приятели, са с порезни рани. Единият пострада в областта на брадата, другият на ръката и т.н. Но това са дребни рани, които минават бързо. Но това си е наша вина за оградата. Но пък всички от стадиона видяха, че ние, 10-15 човека от стюардите застанахме на мястото на оградата и не допуснахме никакви чупения и безредици. Аз не знам обаче защо това толкова много се раздухва. Почти всички агитки на чупили огради .В крайна сметка, ако това е чак такъв проблем, ще вземем да отидем ние да я заварим тази ограда и да се приключи със случая.
 
- Да, ама този инцидент не е първи. За последната година, откакто играем в "А" група, мисля, че има вече 7-8 осъдени фенове.- Е, в Кюстендил осъдиха фенове затова, че искаха да пият минерална вода. Тогава има много свидетели, които могат да го пътвърдят, че при адски жеги не ни пускаха да си купим вода. Момче, което снимаше с телефона, беше арестувано. И лежа десет дена в ареста. За какво говорим? Аз тогава бях толкова разочарован от кюстендилската полиция. Това са неща, които ставаха пред очите ми. Иначе съм напълно съгласен, че когато някой фен наруши реда, хвърля камъни или удря полицаи, трябва да си понесе последствията. Но когато са невинни, ще ги защитавам феновете до последно.
 
- Така, както ми говориш, излиза, че вие сте света вода ненапита.....- Е , няма такова нещо. Перничани сме си с малко по-буен нрав. Всички го знаят. Но пък и не сме такива животни, каквито някои се опитват да ни изкарат. Чета след мача за битки с полиция и не знам какво си. Ние бяхме натирени в едно дере, 70-80 коли. И какво се получи. Ние сме в една дупка, отгоре магистралата. Спират коли с фенове на "Пирин" и започнаха да хвърлят камъни по-нас. Ние излязохме от колите, за да отблъснем феновете на "Пирин". През това време дойде полицията, която е благоевградска и ,естествено,ще защитава своите фенове. Тогава бяха арестувани двама от феновете, защото хвърляли камъни, които изобщо не бяха за тях. Единият пък удари орган на реда. Ето, момчетата са осъдени, току-що се връщаме от свиждане при тях. Ще си изтърпят наказанието ,ще си вземат бележка и така.
 
- Ще ходят ли на стадиона?- Няма как. Една година са лишени от права да стъпват на стадиона. Ще гледат мачовете на "Миньор" отвисоко, от сектора на скъперника,както е известен. Мисля, че ще си вземат поука, защото арестът няма как да не се отрази на поведението им.
 
- Публична тайна е, че "Миньор" и "Левски" не се обичан много-много. Сега предстои точно този мач.- Готвим  се, правим някаква организация. Хореография. Мисля да обърнем по-сериозно внимание на охраната. И ръководството на футболния клуб ще помогне , и ние стюардите. Не трябва да се допускат безредици на стадиона. Но се надявам, че и полицията ще си свърши работата, щото съм сигурен,че фхеновете на "Левски" ще се опитат да предприемат някакви действия за провокация. Нядавам се мача да мине без произшествия. Като има полиция, като има организация, всичко минава нормално. По улиците полицията трябва да си свърши работата и да контролира обстановката извън стадиона.
 
- Не е тайна, че в агитката има хора, които ходят здраво почерпени на мач....- Е, така е по целия свят. Няма човек, който да ходи трезвен на мач.
 
- Недей така! Тука въобще няма да се съглася с теб!- Гледаш европейски футбол нали? Нали виждаме какво става по Европа. Всеки си е взел бирата, седи си пред стадиона. Даже на стадиона на "Шалке"04 се продава бира. Викат си, подкрепят си...Само че там манталитетът на хората е друг. Ние по мантилатет сме още много назад. Има още много да се възпитаваме. Така че има подпийнали хора, има. Спор няма, не можем да си кривим душата. Но така е във всички агитки в България и докато не се промени манталитетът на българина, няма да се оправим.
 
- Правиш ли нещо в агитката на "Миньор", за да се промени този манталитет.- Значи, аз съм с тия хора постоянно. Всеки ден. Говоряя непрекъснато, че не трябва да се напиваме преди мач. Не е лошо да се пийне по малко, за да е по здрава подкрепата. Да има човек повече стимул за викане, но аз съм човек, който мрази пиянските истории. Всеки трябва да си знае местото в агитката. Кой да вее знамена, кой да вика, кой да тупа на тупан.
 
- -И да си знае мярката на бирата...- Така е, две-три бири, кой колкото може да носи. Не ми трябват пияни хора на стадиона. Който иска да си пие, да си седи в кръчмата и да се напива.

- Какво искаш да кажеш на феновете преди мача с "Левски"- Да заповядат на обновения стадион "Миньор", за който общината се погрижи в най-кратки срокове и обнови северната трибуна. Да се съберем повече хора и да подкрепим отбора, защото знаете, че за нас мачът с "Левски" е по-специален. Мисля, че ще се съберат 7-8 хиляди души на мача и ще подкрепяме отбора от първата до последната минута с всички позволени от закона средства.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.