iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Трънчани ще трябва да сноват с каруци до пернишкото сметище ежедневно

Трънчани  ще трябва да сноват с каруци до пернишкото сметище ежедневно

Зам. министър Евдокия Манева: Част от общините  се дърпат за боклука
"В момента са малко неприятни сигналите, защото много от общините, които вече трябва да возят в депата, които отговарят  на изискванията, започват да се опитват да отлагат това извозване. Това са 27 депа - кметовете на общини, които досега са се опитвали да не изпълняват задълженията, да не го правят. Ние ще се опитаме с добро да призовем към разум, към респект към закона да си свършат работата, но предупреждавам, че ако нямаме съдействие, ще преминем към възможностите на закона за търсене на отговорност включително", това заяви за медиите зам. министърът на околната среда Евдокия Манева.
 
Въпреки думите й обаче, от Трън, Брезник, Земен са категорични, че са готови да се справят с проблема с извозването на отпадъците до пернишкото депо, което също беше застрашено от затваряне, но получи отсрочка. Те правят всичко възможно да намерят допълнителни средства за транспорт, които не са предвидени в бюджетите им. Кметовете обаче изразяват опасения относно това до колко гражданите са готови да изпълнят изискванията. По новите процедури ако някой прави ремонт на къщата си в някое Трънско село, отпадъците трябва да откара чак до пернишкото сметище, като измине 50-100 километра в едната посока, за да не бъде санкциониран. Същото важи и за населените места в Брезнишко.  Така каручки ежедневно ще сноват по междуселищните пътища в областта, за да стоварят всякакви битови отпадъци на  пернишкото депо. До сега това е ставало на местните депа, които обаче нямат право да функционират повече. Въпреки, че затварянето им е било предвидено още по предприсъединителните споразумения на България с ЕС, никой от старото правителство не е направил и крачка в предпазване от такава кризисна ситуация, която може и да доведе до санкции от Европейската комисия, заради просрочените дати.
 
Дори и сметището над Тева висеше на косъм от закриване и тотална криза с боклука в областта, докарана от бездействието на правителството на Станишев. До момента отпуснатата гратисна година за функционирането му не се използва, не се провеждат никакви ремонтни дейности, а вече бившият министър на околната среда - Джевдет Чакъров върза тенекия на кметицата преди около месец като не дойде за повторната "първа копка" на обекта. Според запознати, това се дължи на изчерпания бюджет на министерството и невъзможността процедурите по строителство и въвеждане на депото според европейските изисквания да тръгнат до края на годината.
 
"Дай боже, до края на другата година да приключи проблемът с депата и да се минимализира ефектът от наказателна процедура.", заявява по въпроса новата зам. министърка във еко-ведомството.
"Към този проблем можете да добавите и факта, че спряхме всички договори, които не са приключили към предприятието за управление на средства за околна среда. Ще се опитаме целият ресурс, който в бъдеще ще постъпва в това предприятие, да го насочваме към съфинансиране на тези приоритетни депа, да не си разпиляваме парите за малки обекти, така че всичко, което зависи от нас, ще бъде направено.", завършва Манева.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.